/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Vine un an mai dur pentru primari. CALM: „2018, anul dosarelor politice intentate primarilor”

26 decembrie 2017, ora 17:51

Invitații au discutat în contradictoriu despre fenomenul dosarelor penale deschise la comandă împotriva unor primari. Mai exact – împotriva celor de opoziție, pentru că primarii PD se pare că, cel puțin deocamdată, se simt în siguranță.

„Au început aceste cazuri de arestări, presiuni asupra autorităților locale, primarilor. Suspendări destul de stranii într-un anumit sens”, spune Viorel Furdui, director executiv CALM.

„Eu am avut trei dosare, două s-au închis anul acesta și unul este transmis în judecată. Unul din dosare care s-a închis, din 2015, din campania electorală înainte de alegeri, pentru că așa se fac, înainte de alegeri se face un dosar, a chinuit toată primăria”, susține Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia din partea PLDM.

„S-o recunoaștem că undeva ține și de unele competențe, pentru că s-au se greșește procedural că s-a încălcat procedura de achiziții publice”, menționează Constantin Cojocari, primar de Edineț din partea PDM.

„Eu cred că colegul nu înțelege destul de bine situația, aceste dosare toate sunt motivate politic. Sunt dosare nemotivate politic, dar acelea sunt ale dumneavoastră făcut celor care sunteți la guvernare”, declară Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia.

Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, este îngrijorat de faptul că primăriile ar putea fi lipsite și de dreptul de a gestiona banii distribuiți din fondul rutier. Iar unii aleși au atenționat că uneori sunt cheltuiți mai mulți bani pentru colectarea impozitelor, decât suma propriu-zisă a impozitelor.

„Primăriile cu un număr de case de locuit, cam la o mie de case, colectează cam 11 mii de lei, anual – impozit pe venit. Administrarea acestui impozit pe venit din punct de vedere financiar, salariul, hârtie, alte consumabile, energie sunt mai scumpe decât colectarea acestui impozit”, spune Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița din partea PDM.

„Este mai dificil să administrezi atunci când nu ai acoperire politică, atunci când nu ai alte resurse sau este blocată această tranzacție spre localitate. Atunci când este vorba de repartizare pe criterii politice”, susține Valentina Casian, primar independent de Strășeni.

„Din ceea ce noi am auzit, dar sper că asta sunt niște lucruri care nu sunt adevărate. Dar cineva intenționează să anuleze și această măsură de distribuire de descentralizare a fondului rutier”, menționează Viorel Furdui.

Mi se pare că noi suntem prea mioritici, noi primarii, și adeseori ne plângem pe oricine, numai nu pe noi înșine”, spune Constantin Cojocari.

„Dar haideți să spunem lucrurilor pe nume, totuși sunteți de la partidul de la putere”, a replicat Natalia Morari.

Președintele CALM susține că anul 2018 ar putea fi unul și mai complicat pentru autoritățile locale. Asta pentru că anumite angajamente internaționale asumate de autoritățile moldovene, vizând descentralizarea și autonomia locală, inclusiv Strategia națională de descentralizare, își vor pierde actualitatea.

Redactor: Sergiu Niculiță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram