Municipiul Bălţi se confruntă cu o adevărată „criză a gunoiului” după ce compania Salubrity Solutions, care prin concesie presta servicii de evacuare a deşeurilor din localitate, a stopat de la 15 decembrie această activitate, transmite MOLDPRES.

Cofondatorul Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, a comunicat anterior presei că se retrage de pe piaţa din Bălţi, menționând că ar avea anumite presiuni din partea primăriei Bălți.

Potrivit antreprenorului, compania nu intenţionează să se întoarcă la Bălţi, dar este gata să ajute municipalitatea să soluţioneze „criza gunoiului”, vânzându-i autospecialele pentru evacuarea deşeurilor, deoarece tehnica din dotarea Primăriei nu este suficientă.

Foto: esp.md

Recent conflictul a luat o nouă întorsătură, după ce Primăria Bilicenii Noi, sat din nemijlocită apropiere de Bălţi, pe teritoriul căreia se află poligonul întreprinderii a cerut prin instanţă de judecată de la Salubrity Solutions două milioane de lei pentru folosirea terenului. Drept răspuns, compania a cerut administraţiei satului să i se întoarcă 20 de milioane de lei cât constituie investiţiile în depozitul pentru deşeuri.

Tema deşeurilor a fost examinată şi la şedinţa din 21 decembrie a Consiliului municipal Bălţi, unde aleşii locali au împuternicit o întreprindere municipală să se ocupe de evacuarea gunoiului. De asemenea, Igor Şeremet, care îndeplineşte interimatul primarului de Bălţi, a spus că, în baza deciziilor Consiliului municipal, va dispune Direcţiei juridice a Primăriei să evalueze „motivarea şi legalitatea sistării serviciului din partea concesionarului şi să determine mecanismele, care trebuie să fie aplicate în această situaţie”.

Foto: esp.md

În 2012, „Salubrity Solutions” a câștigat o licitație pentru colectarea și evacuarea gunoiului din Bălți. „Odată cu venirea la putere a lui Renato Usatîi, problemele create artificial au început aproape imediat: 15 procese pornite împotriva companiei, controale neîntemeiate și solicitări de rapoarte”, a declarat directorul în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. În același timp, Rusnac afirmă că primăria nu dorește un dialog pentru a găsi un plan de acțiune pentru orașul Bălți. Anterior, Renato Usatîi a scris pe o reţea de socializare că Salubrity Solutions ar fi dorit o majorare a tarifelor până la 100 de lei de pe gospodărie, însă Dumitru Rusnac a infirmat acest lucru, menţionând că nu tarifele ar fi motivul neînţelegerilor.

Foto: Facebook/Andrey Gogol

Foto: Facebook/Andrey Gogol

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!