Siguranţa și sănătatea copiilor este o prioritate și necesită o atenție deosebită în ceea ce privește prevenirea accidentelor, chiar și în cazul jucăriilor de sub brad sau primite de la Moș Crăciun. Dacă doriți să aveți sărbători de iarnă fericite țineți cont de următoarele sfaturi:

– Jucăriile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent și nici un reper accesibil nu trebuie să depășească 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent.

– Mirosul înțepător provenit de la jucăriile din materiale polimerice (plastic) este temei de a suspecta prezența unor substanțe toxice și a stabili neconformitatea jucăriei. Dacă eticheta produsului nu menționează materialele din care este fabricat, nu-l cumpărați. Orientați-vă spre un model pe a cărui eticheta sunt trecute toate detaliile.

– Acordați atenție sporită păpușilor sau jucăriilor de pluș. Cel mic poate duce în guriță ghemotoacele de puf și se poate îneca sau chiar sufoca. Îndepărtați jucăriile a căror căptușeală este accesibilă pentru copil.

– Verificați toate jucăriile primite cadou: cele care au sau pot fi dezmembrate și pot fi înghițite – strângeți-le pentru perioada când copilul va crește și vor fi potrivit vârstei. Sunt periculoase biluţele de metal, piesele de puzzle, jocurile lego cu piese mici etc. Piesele din care sunt alcătuite jucăriile din ouăle de ciocolată „Kinder” sunt prea mici pentru copiii sub 3 ani și, prin urmare, reprezintă un risc pentru ei: le pot înghiţi sau se pot asfixia cu ele.

– Muchiile, proeminențele, șnururile, cablurile și elementele de fixare accesibile ale jucăriilor trebuie să fie astfel încît pericolul unei răniri fizice să fie redus pe cît posibil la minimum la contactul cu acestea.

– O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni trebuie să fie proiectată și fabricată astfel încît să poată fi curățată. O jucărie textilă trebuie, în acest scop, să fie lavabilă, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se îmbibă cu apă la spălare.

Semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie producătorului sau vânzătorului cu amănuntul de la care ați cumpărat-o, dar și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței întru evitarea ulterioarelor accidente și întru întreprinderea măsurilor de rigoare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!