/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/GRAFIC/ Datoria externă a Moldovei a crescut în 9 luni cu peste jumătate de miliard de dolari

missing
31 decembrie 2017, ora 09:26

Datele Băncii Naţionale a Moldovei relevă că în nouă luni ale anului 2017 datoria externă brută s-a majorat cu peste jumătate de miliard de dolari, din care aproape 1,7 miliarde de dolari reprezintă datoria sectorului guvernamental, în creștere cu peste 200 de milioane de dolari față de sfârșitul anului trecut.

Alte 263 de milioane de dolari sunt ale băncii centrale, în scădere cu circa 30 de milioane de dolari.

Astfel la sfârșitul trimestrului III 2017, datoria externă publică și public garantată a însumat 1,96 miliarde de dolari (29,1% din total), majorându-se cu 2.7% față de finele lunii iunie 2017.

În același timp datoria privată negarantată a crescut cu 2,9% față de nivelul de la finele lunii iunie 2017 și a trecut de 4,78 miliarde dolari, fiind cu 327 milioane de dolari mai mare comparativ cu 31 decembrie 2016.

Creșterea datoriei externe publice este explicată de BNM prin asistența acordată de organizațiile internaționale. Astfel pe parcursul trimestrului III 2017, Republica Moldova a beneficiat în continuare de sprijinul organizațiilor internaționale, guvernul și unitățile administrativ-teritoriale valorificând 66,46 milioane de dolari pentru proiecte finanțate din surse externe.

Cei mai importanţi creditori ai Moldovei rămân organismele financiare internaționale: AID cu circa 599 milioan, FMI cu 283 milioane și BEI – cu 186 de milioane de dolari.

Între creditorii bilaterali lider este România cu un volum de 170 de milioane dolari, urmată la distanţă mare de Japonia cu 58 de milioane, Rusia cu 46 de milioane şi SUA – cu 35 de milioane de dolari.

Datele BNM relevă că în nouă luni ale anului 2017 cheltuielile pentru serviciul datoriei externe publice și public garantate (plăți efective în conformitate cu orarul) au depăşit 150 de milioane de dolari, cu peste 16% mai mult ca în anul 2016.

O estimare făcută de Ministerul Finanțelor la datoria externă de stat, vârful de plată va fi în anul 2020, când va ajunge la circa 140 de milioane de dolari. Potrivit Ministerului Finanţelor această tendinţă se datorează inclusiv faptului că “începând din iulie 2009, pentru Republica Moldova au fost schimbate condiţiile de creditare pentru împrumuturile care urmează a fi contractate de la Banca Mondială prin AID, ceea ce presupune micşorarea maturităţii împrumuturilor noi contractate”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram