Membrii Bisericii Ortodoxe din Moldova au inițiat o petiție în care cer transparență financiară și decizională de la conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei. Inițiatorul acesteia este vloggerul ortodox și aspirant la preoție Ion Andronache.

„Având în vedere plata impozitului trimestrial făcută aproape de fiecare parohie din țară, din cele peste 1000 de parohii aflate sub jurisdicția Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove și lipsa unui raport financiar și de activitate al celor de la mitropolie pentru venitul din acest impozit,” se menționează în mesajul petiției.

Inițiatorii subliniază că cei de la conducerea mitropoliei refuză instalarea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii la intrarea în catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău, motivând refuzul prin lipsa mijloacelor financiare.

„Ținând cont de intenția Mitropoliei Chișinăului și a întrege Moldove de a construi o casă parohială pompoasă și costisitoare în spatele catedralei mitropolitane (conform proiectului și designului prezentat în cadrul ședinței CMC, clădirea auxiliară va avea 686 metri pătrați), dar și gestionarea financiară dubioasă a veniturilor și cheltuielilor Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove,” adaugă aceștia.

Inițiatorii petiției cer de la conducerea Mitropoliei Moldovei următoarele:

  1. Raport financiar anual în care se va prezenta tuturor membrilor Bisericii Ortodoxe din Moldova și locuitorilor Republicii Moldova lista cheltuielilor și veniturilor anuale ale mitropoliei.
  2. Prezentarea publică pentru toți membrii Bisericii care este proveniența banilor din care se vrea a construi acea casă parohială și care este suma totală disponibilă pentru construcție.
  3.  Transparență decizională în cadrul luării deciziilor privind cheltuielile banilor proveniți din donațiile membrilor Bisericii. Ne interesează cine, cum și de ce ia deciziile de a se cheltui banii Bisericii în modul cum se face, adică pentru Casă parohială se găsesc bani, nu și pentru altceva mai necesar Bisericii, de exemplu Centru social-filantropic, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice, etc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!