Consiliul municipal Bălți a decis miercuri, 3 ianuarie, într-o ședință extraordinară, inițierea unui referendum local de demitere a primarului Renato Usatîi. Inițiativa a fost votată unanim de cei 27 de consilieri municipali.

Reamintim că, Usatîi a fost cel care a propus acum câteva zile, pe pagina sa de Facebook, un referendum pentru demiterea sa, pentru a demonstra guvernării că este susținut de locuitorii din Bălți. Usatîi a declarat că este gata să plece în cazul în care 51% dintre cetățenii Bălțiului vor vota pentru demiterea sa. Pentru acesta au votat, în 2015, 36.644 de bălțeni.

Potrivit legii, un referendum local pentru revocarea primarului poate fi inițiat fie dacă sun colectate semnăturile a zece la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot sau 2/3 din numărul consilierilor aleși.

„Bălțenii trebuie să decidă. Eu nu mă țin de putere și de funcție. Am venit să schimb ceva în oraș. Dacă bălțenii vor spune că nu sunt de acord cu faptul că conduc orașul din afara țării sau că nu fac ceva cum trebuie, vreau ca ei să se expună”, a menționat anterior Usatîi.

Primarul de Bălți a mai declarat că este supus presiunii din partea guvernării, însă că nu se lasă intimidat de aceasta.

Data referendumului urmează să fie stabilită de către Comisia Electorală Centrală.

Dispoziția privind convocarea ședinței extraordinare a fost semnată la 29 decembrie 2017, de către primarul interimar Igor Şeremet, care și-a prezentat demisia marți, 2 ianuarie. Funcția de primar interimar va fi deținută de viceprimarul municipiului Bălți, Iurie Babii. O decizie în acest sens a fost votată, de asemenea, la ședința de astăzi a Consiliului.

Reamintim că, primarul de Bălți nu este în ţară de mai bine de un an, iar ședințele cu funcționarii Primăriei sunt desfășurate prin Skype de la Moscova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!