Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă internă pe marginea cazului relatat de pacienta care a fost internată la Institutul Mamei și Copilului, care acuză faptul că a avortat singură în veceu. „Ancheta independentă vizează examinarea asistenței medicale acordate și respectarea eticii și deontologiei medicale a personalului din cadrul instituției vizate”, se menționează într-un comunicat de presă remis de instituție.

Din comisia care anchetează cazul fac parte:

Dr. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei,
Dr. Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”,
Dr. Rodica Gramma, master în bioetică, legislație și management în sănătate, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”
Maria Ursachi, moașă principală la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că condamnă ferm manifestările de atitudine neglijentă, ignoranță și abaterile de la normele de etică și deontologie medicală. „Asemenea cazuri regretabile necesită a fi considerate pentru transformările (reformele) de urgență în domeniul de sănătate, inclusiv prin instituirea unei structuri instituționale responsabile de cazurile de malpraxis și a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii. Cei care se vor face vinovați vor fi sancționați potrivit legii”, se mai menționează în mesaj.

Reamintim că,  tânăra care acuză medicii din cadrul Institutul Mamei și Copilului de malpraxis are 19 ani și la moment nu se află în țară. Aceasta a confirmat pentru tv8 autenticitatea scrisorii publicate sub anonimat pe Facebook, în care povestește cu lux de amănunte cum a fost lăsată acum două săptămâni să nască în veceul instituției medicale. Detalii AICI.

Totodată, administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului s-a autosesizat, în dimineața zilei de 3 ianuarie, pe marginea cazului și că a fost instituită o comisie care urmează să stabilească exact toate circumstanțele cazului. Detalii AICI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!