Potrivit datelor extrase chiar din declaraţiile de venit trimise autorităţilor olandeze, Google a folosit scheme de inginerie financiară menite să exploateze scăpări din legislaţia europeană, evitând plata unor taxe în valoare de aproximativ 3.9 miliarde dolari, scrie go4it.ro.

Numită “Dutch Sandwich” în termeni populari, schema folosită şi de gigantul american a presupus mutarea unei sume de 15.9 miliarde dolari dintr-o subsidiară a companiei înregistrată în Irlanda către o companiei olandeză fără angajaţi, urmată de virarea aceleiaşi sume într-un cont bancar înregistrat la o bancă din Bermuda, deţinută însă de o altă companie înregistrată tot în Irlanda.

Metoda ar fi servit la „scutirea” de taxe a aproximativ 7% din veniturile realizate de Google în anul 2016.

În propria apărare, oficialii Google au declarat că vor plăti toate taxele datorate şi se vor supune legilor fiscale din ţările unde au activitate. Corectă din punct de vedere juridic, afirmaţia ignoră însă acuzaţia principală, cum că Google şi alte companii cu greutate (ex. Facebook şi Microsoft) exploatează viduri legislative din ţările unde au activitate pentru a evita în mod legal plata taxelor, circulând veniturile realizate prin paradisuri fiscale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!