/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

/DOC/ Niciun deputat PSRM nu a depus cererea de retragere a cetățeniei române

missing
05 ianuarie 2018, ora 11:41

După ce, în vara anului trecut, sursa citată a scris că șase socialiști din Parlament dețin cetățenie română, deși se declară pro-ruși și românofobi, unii dintre ei au anunțat că au cerut autorităților de la București să le retragă cetățenia. Ar fi făcut acest lucru în anul 2015, imediat ce au venit în Legislativ. ANC a anunțat că Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi „nu figurează cu astfel de cereri”.

La 1 Decembrie, atunci când deputata liberală Alina Zotea i-a felicitat pe deputații socialiști care dețin dublă cetățenie cu prilejul Zilei Naționale a României, Vladimir Țurcan, un alt deputat socialist, a declarat că cei șase colegi de partid au depus dosarele pentru a se dezice de cetățenia statului român. „După ce au fost aleși ca deputați, ei au depus cererile respective la Serviciul Consular al Ambasadei României. Mai departe, procedura depinde de acest serviciu”, a specificat Vladimir Țurcan.

Într-un răspuns oficial oferit Asociației Presei Independente, Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România notează că cereri care ar fi fost depuse de cei șase socialiști nu figurează în registrele instituției.

„Urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la ANC prin care solicitați un răspuns referitor la depunerea dosarelor de renunțare la cetățenia română de către numiții: Alla Dolință, Corneliu Furculiță, Adrian Lebedischi, Ghenadi Mitriuc, Radu Mudreac și Anatolie Labuneț, vă comunicăm că, urmare a verificării în evidențele ANC, s-a consatat că sus numiții nu figurează cu astfel de cereri”, se spune în răspunsul oferit de ANC, instituție din subordinea Ministerului Justiției din România.

Pentru a renunța la cetățenia română, sunt câteva condiții esențiale care trebuie îndeplinite. Astfel, Legea cetățeniei române prevede că cererea de renunțare, trebuie să fie însoțită de un dosar cu mai multe acte, care se depun la Secretariatul Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din țara în care solicitantul își are domiciliul sau reședința.

Legea mai prevede că președintele ANC este cel care aprobă sau respinge cererea de renunțare la cetățenia română, pe baza raportului Comisiei pentru Cetățenie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram