Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova este inclusă oficial în cadrul OBI (Open Budget Index). Acest indice măsoară transparența bugetară și accesul publicului la informația bugetară. În clasament participă în jur de 115 țări, iar rezultatul este determinat în funcție de punctele obținute. Printre țările cu cel mai bun scor se numără Noua Zeelanda, Suedia și Africa de Sud.

În trecut Expert-Grup a evaluat acest indice in baza mecanismelor similare cu OBI și a constatat că acesta nu a progresat în ultimii ani, în mare parte din cauza factorilor politici. Moldova a înregistrat în 2015 un scor de transparență de 59 din 100, rămânând neschimbat față de nivelul din 2012, ceea ce indică faptul că Guvernul Republicii Moldova oferă publicului informație bugetară limitată.

Până în prezent acest scor a plasat țara noastră pe locul 27 din 100, la fel ca Argentina și Indonezia. Află cum a evoluat Republica Moldova comparativ cu alte țări odată cu lansarea internațională a clasamentului pe data de 31 ianuarie. Pentru mai multe detalii urmăriți-ne pe rețelele de socializare și pagină Expert-Grup.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!