Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova (CALM) atrage atenția asupra situației discriminatorii față de funcționarii publici și persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul APL, care a fost creată pe fonul recentelor decizii privind majorarea substanțială a salariilor anumitor categorii de demnitari şi funcţionari publici la nivel guvernamental și parlamentar. Din acest motiv, CALM a expediat o adresare preşedintelui Parlamentului RM, Andrian Candu, premierului Pavel Filip, tuturor liderilor partidelor şi fracţiunilor parlamentare prin care cer măsuri urgente pentru a redresa situația în domeniul salarizării APL.

CALM atrage atenția asupra faptului că autoritățile locale au ajuns să fie remunerate sub orice limita admisibilă, contrar cadrului legal din domeniul autonomiei locale, majoritatea funcționarilor din APL având salarii chiar sub limita existenței.

Potrivit CALM, acest sentiment de umilință și discriminare a celor din APL este accentuat și mai mult anume de prevederile bugetului de stat și politica fiscală și vamală pentru anul 2018 care, pe de o parte, prevăd creșteri/ajustări importante salariale pentru Guvern, Parlament, judecători etc., însă NU prevăd nimic pentru APL în domeniul salarizării, ceea ce reprezintă o discriminare vădită și un semn de atitudine reală față de administrația publică locală.

Totodată, CALM consideră o rușine pentru autoritățile statului și pentru societate în întregime, ca cei mai respectați reprezentanți ai comunităților locale să fie puși în situații de umilință și determinare de a căuta surse de venit pentru a-și asigura minimum de existență!!!

În Adresare, CALM întreabă autoritățile centrale ale statului dacă consideră firesc faptul că unii primarii cu realizări în dezvoltarea localităților decid să plece din funcție sau să-și ia concediu ca să muncească la ”negru” pe meleaguri străine, pentru a putea asigura un trai normal copiilor lor.

În același timp, CALM bate alarma că acest fenomen ia amploare în societatea noastră.

Reieșind din acestea, dar și alte argumente menționate în Adresare, CALM cere ca toți factorii de decizie ai statului să se așeze la masa de dialog împreună cu reprezentanții APL și CALM, în vederea identificării unor măsuri urgente de redresare a situației din acest domeniu. În caz contrar, APL vor fi nevoite să-și apere drepturile la existență și demnitate, folosind toate mijloacele legale posibile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!