După ce o tânără de 19 ani a mărturisit grozăviile care i s-au întâmplat în timp ce era internată la Institutul Mamei și Copilului, comunitatea din Moldova a lansat un apel către mame și viitoare mame. Astfel, femeile care au fost sau sunt însărcinate și au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical sunt invitate să semneze o declarație comună prin care se cere măsuri din partea Guvernului, demiteri ale personalului medical, schimbări în legislație ș.a. Mai jos pașii care trebuie să-i urmați și textul integral al declarației.

1. Dacă fiind însărcinată sau în timpul nașterii ai fost umilită cumva, desconsiderată, „uitată” de medici, ți s-a cerut mită, medicii au acționat neprofesionist, ai primit diagnostic greșit etc – SEMNEAZĂ ACEASTĂ PETIȚIE. E o semnătură simbolică, ceea ce înseamnă că doar mă anunți că susții și eu (Anastasia Cucuruz) îți pun numele în lista semnatarelor.
2. Dacă nu ai avut de suferit direct, dar știi despre un asemenea caz, spune-i acelei persoane despre petiție. Termenul limită pentru a te alătura inițiativei e Marți, 9 ianuarie, ora Moldovei 23:00!
3. Dacă nu știi pe nimeni care ar fi avut de suferit, măcar dă mai departe această postare să se știe că ne pasă.
4. Dacă ai orice alte întrebări, doar scrie-mi un mesaj/comentariu.

Grupul de inițiativă și-a propus să strângă semnături până marți, 9 ianuarie, iar ulterior petiția urmează a fi depusă la Guvern de către Alina Andronache și difuzată în presă. În apelul organizatorilor se menționează că declarația este susținută de mai multe organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni din diasporă.

E momentul să se schimbe ceva, e extraordinar de periculos ce se întâmplă. Acestea nu sunt „cazuri”, sunt mame a căror viață e împărțită în ”înainte” și ”după”. E anormal! În țări civilizate violența obstetriciană e recunoscută ca și violența împotriva femeilor și se pedepsește dur!”, afirmă Anastasia Cucuruz în apelul ei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!