Curtea Constituțională va reitera adresarea făcută anterior către Parlament prin care a cerut să fie reglementată răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea obligațiunilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale. Despre aceasta a anunțat vineri, 5 ianuarie, președintele Curții, Tudor Panţâru, în timp ce dădea citirii deciziei prin care se justifică stabilirea interimatului funcției de președinte al țării pentru semnarea decretului de promulgare a legii prin care s-au făcut modificări la Codul Audiovizualului, transmite IPN.

Tudor Panţâru l-a întrebat pe deputatul Sergiu Sârbu, care a depus sesizarea la Curte, la ce etapă se află examinarea adresării instanței constituționale, menționând că ping-pong-ul dintre Parlament și Președinție din ultima perioadă devine ridicol. „Există prevedere în Codul Penal pentru neexecutarea hotărârilor curților ordinare. Care este problema că nu există prevedere pentru hotărârile Curții Constituționale, care sunt numai puțin importante? Astfel de răspundere există practic în toată Europa, numai aici răspundere nu există și se permit jocurile acestea”, a remarcat Tudor Panţâru.

Deputatul Sergiu Sârbu a răspuns că în Parlament există înregistrat un proiect de lege care ţine de amendarea Codului Penal, inclusiv la capitolul neexercitării unor atribuții constituționale de către unii demnitari publici. Potrivit deputatului, documentul se află la etapa de examinare în comisiile parlamentare și urmează să fie expertizat de către toate instituțiile statului vizate.

Președintele Igor Dodon a fost suspendat pentru a treia oară din funcție pentru încălcarea obligațiunilor constituționale de semnare a unor decrete prezidențiale. Interimatul se stabilește nu pentru o perioadă de timp, ci exclusiv pentru semnarea documentelor prevăzute.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!