Din anul 2018, în țara noastră va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți. Documentul este conceput sub forma unei baze de date electronice ce va fi accesibilă publicului și va conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului. Astăzi, în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat la Chișinău, au fost nominalizate principalele realizări la capitolul creării Registrului Național.

„Prin prezentarea publică a informațiilor privind emisiile poluante ne propunem să sporim conștientizarea principalelor surse de amenințare la adresa sănătății și mediului și să îndemnăm publicul să ia parte în procesul decizional legat de astfel de amenințări. Concomitent, crearea registrului național de poluanți va obliga agenții economici să elaboreze rapoarte anuale privind emisiile și transferurile de poluanți, ceea ce va oferi un stimulent pentru reducerea nivelului de poluare și pentru promovarea sistemelor de producție mai ecologice și a unor comunități și ecosisteme mai sănătoase”, a menționat Svetlana Bolocan, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice.

Managerul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Țugui a menționat, că la nivel naţional, deja a fost elaborat regulamentul și conceptul tehnic al Sistemului Informațional Automatizat REPT, iar activitățile din anul 2018 urmează a fi axate pe elaborarea și aprobarea Ghidului privind aplicarea metodologiilor și tehnicilor de calcul, continuarea instruirilor tematice cu agenții economici, precum și pilotarea Sistemului Informațional Automatizat REPT, pentru a asigura întocmirea raportului cu privire la emisiile și transferul de poluanți pentru anul 2017 către secretariatul Convenției Aarhus.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!