Administrația Transnistriei vrea să obțină de la Moldova și Ucraina permisiunea de a deschide aeroportul de la Tiraspol, menționează Infotag.

Principalul negociator al Tiraspolului, ministrul de Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a declarat că, „deși în ultimul timp această problemă nu a fost una principală în cadrul negocierilor, aceasta se încadrează în acordul dintre Chișinău și Tiraspol şi se concentrează, în primul rând, pe aspectele social-economice ale relațiilor”.

„Subiectul privind aerodromul nostru s-a discutat la diferite etape ale procesului de negocieri. Posibilitatea de a utiliza aerodromul de la Tiraspol este o chestiune foarte importantă. Este vorba de resurse suplimentare, locuri de muncă și noi căi logistice. Vom aborda această problemă în cadrul negocierilor. Tiraspolul și Chișinăul au semnat un acord unde sunt identificate clar prioritățile: soluționarea problemelor de natură umanitară și economică. Aerodromul, la fel, face parte din agenda umanitară socio-economică. Deschiderea lui este în interesul populației Transnistriei”, a spus Ignatiev.

În opinia sa, utilizarea aerodromului de la Tiraspol „va permite republicii să rezolve o serie de probleme economice, să stabilizeze comerțul și, în general, să facă regiunea mai deschisă pentru lumea exterioară”. Însă, pentru aceasta este nevoie de permisiunea Moldovei și Ucrainei de a survola spațiul lor aerian.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat că „negocierile, inclusiv în această problemă, trebuie să se desfășoare în formatul actual”.

„Chișinăul nu a încercat niciodată să blocheze Tiraspolul, dar noi acţionăm din regulile jocului recunoscute în lume. În orice caz, problema ce ține de aeroport este un proces de negocieri, care nu poate fi rezolvat doar de o parte”, a spus Gamurari.

Experții de la Chișinău au vorbit repetat despre problema aerodromului de la Tiraspol. În opinia lor, până la reglementarea definitivă a conflictului transnistrean, Chișinăul și Kievul nu vor putea conveni asupra deschiderii acestuia, deoarece sunt necesare garanţii precum că aerodromul nu va fi folosit în scopuri militare. În prezent, toate acțiunile, inclusiv rotația pacificatorilor ruși din Transnistria, se realizează prin intermediul aeroportului din Chișinău, cu acordul autorităților Republicii Moldova. Liderii autoproclamatei RMN, de asemenea, pleacă din Transnistria la Moscova prin Chișinău. Anterior ei foloseau în acest scop aeroporturile din Odesa sau Kiev, dar după 2014 Ucraina şi-a închis spaţiul aerian pentru Rusia. În prezent, avioanele companiilor aeriene moldovenești care zboară spre Rusia survolează spațiul aerian al Ucrainei, iar cele rusești sunt obligate să zboare prin România, Ungaria și Polonia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!