Autorul blogului Ortodoxia, Ion Andronache a realizat un episod în care explică de ce unii oameni sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, iar alții pe 7 ianuarie, dar și când este corect să sărbătorim nașterea Domnului.

Diferențele despre când sărbătorim Crăciunul au apărut atunci când a neînțelegeri despre când sărbătorim Paștele. Ion Andronache susține că inițial, la Roma și la Smirna, Paștele se sărbătorea în zile diferile, iar pentru a uniformiza aceste date, la primul Sinod Ecumenic s-a decis că Paștele va fi serbat mereu duminica, după lună plină de după echinocțiu de primăvară. Problema a derivat însă ulterior din faptul că echinocțiul real astronimic, nu coincide cu data stabilită la Sinodul Ecumenic.

„Toate statele au efectuat în calendarele civile reforma gregoriană. Iată din ce cauză când în calendarul civil avem 7 ianuarie, în Biserică posibil să auzim: Astăzi, 25 decembrie prăznuim Nașterea lui Hristos”, spune Andronache.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!