/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Două livezi din Moldova utilizează sisteme de irigare inovatoare bazate pe energia solară

missing
08 ianuarie 2018, ora 14:28

Sistemele instalate dispun de instrumente de control inteligente și interactive, permițând simultan administrarea proceselor de irigare, fertilizare și tratamente fitosanitare. Mecanismele au fost adaptate individual, pe baza studiului științific al caracteristicilor climatice și geografice ale parcelelor și au venit să demonstreze altor producători avantajul tranziției către surse regenerabile de energie.

„Sistemele se bazează pe conversia energiei solare, care este “verde” și sigură pentru mediul înconjurător. O astfel de abordare a proiectului este unică prin natura sa, deoarece, pe lângă utilizarea tehnologiilor inovatoare de cercetare în unul dintre cele mai importante sectoare ale țării – agricultura, ea reunește mediul academic, sectorul privat și partenerii de dezvoltare şi soluționează unele constrângeri cu care se confruntă domeniul, pentru a obține producție cost-eficientă”, a remarcat Stefan Liller, Reprezentant permanent adjunct al PNUD.

„Au fost instalate panouri fotovoltaice în preajma livezii, cu ajutorul lor căpătăm energia solară și o transformăm în energie electrică și putem să irigăm o suprafață de 10 hectare de livadă prin picurare”, a afirmat Anatol Placinta, producător agricol din Floreni, beneficiar al proiectului.

La rândul său, Mihai Cojuhari, director de întreprindere din Criuleni, relatează: „A fost instalată o sursă de energie de 11 kW la sistemul de irigare, rămâne să îl testăm în producere, se poate de ajuns la circa 30% de economii la apa utilizată pentru irigare și astfel să mărim roada”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram