Sistemele inovatoare de irigare sporesc productivitatea livezilor moldovenești. Două livezi utilizează sisteme de irigare inovatoare și moderne, instalate cu sprijinul Guvernului României, oferit prin intermediul unui proiect implementat de PNUD. Unul din beneficiarii proiectului este un fermier din Criuleni, iar celălalt este din Floreni, raionul Ungheni.

Sistemele instalate dispun de instrumente de control inteligente și interactive, permițând simultan administrarea proceselor de irigare, fertilizare și tratamente fitosanitare. Mecanismele au fost adaptate individual, pe baza studiului științific al caracteristicilor climatice și geografice ale parcelelor și au venit să demonstreze altor producători avantajul tranziției către surse regenerabile de energie.

„Sistemele se bazează pe conversia energiei solare, care este “verde” și sigură pentru mediul înconjurător. O astfel de abordare a proiectului este unică prin natura sa, deoarece, pe lângă utilizarea tehnologiilor inovatoare de cercetare în unul dintre cele mai importante sectoare ale țării – agricultura, ea reunește mediul academic, sectorul privat și partenerii de dezvoltare şi soluționează unele constrângeri cu care se confruntă domeniul, pentru a obține producție cost-eficientă”, a remarcat Stefan Liller, Reprezentant permanent adjunct al PNUD.

„Au fost instalate panouri fotovoltaice în preajma livezii, cu ajutorul lor căpătăm energia solară și o transformăm în energie electrică și putem să irigăm o suprafață de 10 hectare de livadă prin picurare”, a afirmat Anatol Placinta, producător agricol din Floreni, beneficiar al proiectului.

La rândul său, Mihai Cojuhari, director de întreprindere din Criuleni, relatează: „A fost instalată o sursă de energie de 11 kW la sistemul de irigare, rămâne să îl testăm în producere, se poate de ajuns la circa 30% de economii la apa utilizată pentru irigare și astfel să mărim roada”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!