Republica Moldova s-a clasat pe locul 80 în Indexul Libertății Mondiale a Presei din 2017, cu patru poziții mai jos față de anul trecut. Țara vecină România se regăsește pe locul 46, iar pe primele trei poziții din clasament sunt Norvegia, Suedia și Finlanda. În total în clasament sunt incluse 180 de țări, la coada clasamentului sunt Coreea de Nord, Turkmenistan și Eritrea.

Autorii publicației scriu că mass-media moldovenească este diversificată, dar extrem de polarizată, ca și țara în sine, care se caracterizează prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor săi. Linia editorială a principalelor instituții media se corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor. Independența jurnalistică și transparența proprietății mass-media sunt provocări majore. Întrucât mass-media se luptă una cu cealaltă într-un climat exacerbat de criza ucraineană. Totodată, în publicație se spune că lipsa de independență a autorității de reglementare în radiodifuziune continuă să fie o sursă de îngrijorare.

Gradul de libertate din cele 180 de țări a fost determinat în baza răspunsurilor experților la un chestionar elaborat de RSF. Această analiză calitativă este combinată cu date cantitative despre abuzuri și acte de violență împotriva jurnaliștilor în perioada evaluată. Criteriile evaluate în chestionar sunt pluralismul, independența mass-mediei, mediul media și auto-cenzura, cadrul legislativ, transparența și calitatea infrastructurii care susține producerea de știri și informații.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!