Petrolierul iranian în flăcări în largul coastelor Chinei riscă să explodeze şi să se scufunde, au avertizat autorităţile luni, în timp ce trupul unuia dintre cei 32 de membri ai echipajului dispăruţi a fost descoperit, relatează Agerpres.

Petrolierul Sanchi, cu 136.000 de tone de hidrocarburi uşoare (condensate) la bord, a luat foc sâmbătă seara ca urmare a coliziunii sale cu o navă de transport chineză. Petrolierul este în continuare în flăcări, deasupra lui ridicându-se coloane de fum negru, potrivit ultimelor imagini difuzate de autorităţile chineze.

Echipele de intervenţie care încearcă să vină în ajutor echipajului, compus din 30 de iranieni şi doi cetăţeni din Bangladesh, întâmpină dificultăţi din cauza norilor toxici, a indicat luni Ministerul Transporturilor chinez. Petrolierul, sub pavilion panamez, lung de 274 de metri, “riscă să explodeze şi să scufunde”, potrivit aceleiaşi surse.

Un prim corp încă neindentificat a fost de altfel găsit, a anunţat luni Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. “Mediul înconjurător şi condiţiile pe mare nu sunt foarte propice operaţiunilor de căutare şi de salvare”, a precizat el în cursul unei conferinţe de presă. “Suntem pe cale de a analiza cum să evităm orice altă catastrofă”, a mai precizat acesta, referindu-se la scurgerile de hidrocarburi în mare.

Accidentul a avut loc la circa 300 km în largul Shanghai-ului (est). Petrolierul se îndrepta spre Coreea de Sud. El aparţine National Iranian Tanker Company (NITC), operatorul ce administrează flota de nave petroliere a Iranului, a indicat Ministerul Petrolului iranian.

Potrivit lui, încărcătura este constituită din produse destinate firmei sud-coreene Hanwha Total (un joint venture între compania franceză Total şi conglomeratul sud-coreean Hanwha). Nava şi încărcătura erau asigurate, au precizat autorităţile iraniene. Nava cargo chineză naviga sub pavilion Hong Kong şi transporta 64.000 de tone de cereale americane spre China, potrivit Ministerului Transporturilor chinez.

Experţii în protecţia mediului şi-au exprimat deja îngrijorarea faţă de o posibilă catastrofă ecologică legată de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Organizaţia de apărare a mediului Greenpeace s-a declarat “preocupată de potenţialele pagube provocate mediului de milionul de barili de petrol brut aflat la bordul” petrolierului. “Este foarte probabil că aceasta să distrugă toată viaţa marină dintr-o zonă vastă”, a indicat pentru AFP Wei Xianghua, specialistă în mediu la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!