/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Risc de explozie! O navă ce transporta peste 100 de tone de petrol arde lângă Shanghai

missing
08 ianuarie 2018, ora 12:54

Petrolierul Sanchi, cu 136.000 de tone de hidrocarburi uşoare (condensate) la bord, a luat foc sâmbătă seara ca urmare a coliziunii sale cu o navă de transport chineză. Petrolierul este în continuare în flăcări, deasupra lui ridicându-se coloane de fum negru, potrivit ultimelor imagini difuzate de autorităţile chineze.

Echipele de intervenţie care încearcă să vină în ajutor echipajului, compus din 30 de iranieni şi doi cetăţeni din Bangladesh, întâmpină dificultăţi din cauza norilor toxici, a indicat luni Ministerul Transporturilor chinez. Petrolierul, sub pavilion panamez, lung de 274 de metri, “riscă să explodeze şi să scufunde”, potrivit aceleiaşi surse.

Un prim corp încă neindentificat a fost de altfel găsit, a anunţat luni Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. “Mediul înconjurător şi condiţiile pe mare nu sunt foarte propice operaţiunilor de căutare şi de salvare”, a precizat el în cursul unei conferinţe de presă. “Suntem pe cale de a analiza cum să evităm orice altă catastrofă”, a mai precizat acesta, referindu-se la scurgerile de hidrocarburi în mare.

Accidentul a avut loc la circa 300 km în largul Shanghai-ului (est). Petrolierul se îndrepta spre Coreea de Sud. El aparţine National Iranian Tanker Company (NITC), operatorul ce administrează flota de nave petroliere a Iranului, a indicat Ministerul Petrolului iranian.

Potrivit lui, încărcătura este constituită din produse destinate firmei sud-coreene Hanwha Total (un joint venture între compania franceză Total şi conglomeratul sud-coreean Hanwha). Nava şi încărcătura erau asigurate, au precizat autorităţile iraniene. Nava cargo chineză naviga sub pavilion Hong Kong şi transporta 64.000 de tone de cereale americane spre China, potrivit Ministerului Transporturilor chinez.

Experţii în protecţia mediului şi-au exprimat deja îngrijorarea faţă de o posibilă catastrofă ecologică legată de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Organizaţia de apărare a mediului Greenpeace s-a declarat “preocupată de potenţialele pagube provocate mediului de milionul de barili de petrol brut aflat la bordul” petrolierului. “Este foarte probabil că aceasta să distrugă toată viaţa marină dintr-o zonă vastă”, a indicat pentru AFP Wei Xianghua, specialistă în mediu la Universitatea Tsinghua din Beijing.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram