Șeful Direcției patrimoniu din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu directorul Centrul Republican de Diagnostica Veterinară și un agent economic au fost reținuți, fiind suspectați de trucarea unor licitații. Procurorii spun că agentul economic, în complicitate cu cei doi funcționari, a falsificat mai multe acte pentru a câștiga concursul de achiziționare a vaccinurilor împotriva rabiei. Suspecții ar fi prejudiciat statul cu peste un milion de lei, susțin procurorii.

Dis-de-dimineață, procurorii au descins în birourile și la domiciliile bănuiților. Potrivit oamenilor legii, în perioada septembrie-decembrie 2017, cei trei suspecți, ar fi organizat o schemă de trucare a licitației cu ajutorul căreia au sustras, din bugetul de stat, aproape 1,5 milioane lei.

„Agentul economic a falsificat documente în așa fel ca produsul lui să corespundă caietului de sarcini. Iar dacă vorbim despre factorii de decizie a întreprinderii publice și, respectiv, șeful direcției, dumnealui a permis aceste substituiri”, a spus Eugeniu Bordos, procurorul din cadrul PCCOCS.

Oamenii legii spun că prejudiciul ar putea fi chiar mai mare: „Acest agent economic a câștigat mai multe licitații, se verifică legalitatea. Suma totală a acestor licitații este de aproximativ 20 de milioane de lei”.

Am încercat să obținem o reacție din partea directorului ANSA, Gheorghe Gaberi. Acesta nu ne-a răspuns la telefon. Secretara lui a spus ca este foarte ocupat, se află într-o ședință, iar paza instituției nu ne-a permis să ajungem în anticameră.

Ancheta continuă, iar procurorii spun că la final ar putea fi reținute și alte persoane. Cei doi funcționari și antreprenorul vizat sunt suspectați de corupere pasiva, depășirea atribuțiilor de serviciu și falsificarea actelor. Ei riscă pana la 15 ani de pușcărie.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!