Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va susține astăzi o conferința de presă în care va prezenta rezultatele anchetei interne pe marginea cazului relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului, care a acuzat faptul că a avortat singură în veceu.

Ancheta a fost inițiată la data de 4 ianuarie curent și a vizat examinarea asistenței medicale acordate și respectarea eticii și deontologiei medicale a personalului din cadrul instituției vizate.

Conferința va fi susținută de către secretarul general de stat, Boris Gîlca, președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei, Iurie Dondiuc și directorul IMSP Institutul Mamei și Copilului, Sergiu Gladun.

Din comisia care anchetat cazul au facut parte:

– Dr. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii și ginecologiei,
– Dr. Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”,
– Dr. Rodica Gramma, master în bioetică, legislație și management în sănătate, conferențiar universitar USMF „N. Testemițanu”
– Maria Ursachi, moașă principală la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1.

Reamintim că, la începutul lunii ianuarie, o tânăra de 19 ani, originară din Anenii Noi, a povestit cum a fost nevoită să nască în toaleta Institutului Mamei și Copilului.

Poliția s-a autosesizat și a inițiat un proces penal pe marginea cazului tinerei care ar fi avortat singură. Până la acest moment la poliție nu a parvenit nicio plângere din partea tinerei de 19 ani, care momentan nu se află în țară.

Totodată, mai mulți responsabili din cadrul instituției medicale menționate au fost suspendați din serviciu pe durata desfășurării acesteia. În mesajul remis anterior de ministerul Sănătății se menționează că, odată cu stabilirea tuturor circumstanțelor, toți cei care se pot face vinovați, care au admis încălcări ale eticii și deontologiei medicale, precum și a regulamentului de activitate a subdiviziunii, vor fi sancționați și se vor lua toate măsurile corespunzătoare în privința acestora.

Urmăriți evenimentul în direct începând cu ora 13.00:

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!