Peste 10% din bugetul anual al municipiului Chişinău este alocat pentru a subvenţiona două întreprinderi municipale: Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze, scrie Mold-Street.com.

Nu este o excepţie nici 2018, an în care Bugetul municipiului Chișinău prevede venituri de 3,76 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,05 miliarde de lei. Astfel deficitul acestuia va constitui circa 290 de milioane lei.

10% din buget pentru a subvenţiona transportul de călători

Aproape 10% din alocaţiile din bugetul local vor fi direcţionate pentru a subvenţiona serviciile de transport public prestate de două întreprinderi municipale – Regia Transport Electric (RTEC) şi Parcul Urban de Autobuze.

Astfel Regia Transport Electric va primi în 2018, de la bugetul municipal circa 250 de milioane lei. E o sumă uriaşă şi depăşeşte de aproape două ori alocaţiile de acum 3-4 ani.

Grosul sumei – circa 177 milioane lei sunt alocaţii pentru prestarea serviciilor de transport călători. De fapt sunt subvenţii pentru a acoperi pierderile de la transportarea călătorilor. Alte 72 de milioane lei sunt destinate pentru a finanţa asamblarea troleibuzelor cu mers automat.

Astfel numărul de troliebuze ce sunt scoase pe linie ar urma să ajungă la 302 de unităţi, făţă de 298 în 2016.

De exemplu în anul 2016, Regia Transport Electric a avut cheltuieli estimate la 366 de milioane lei, în timp ce veniturile de la transportarea pasagerilor au constituit doar 177,8 milioane lei. Respectiv diferenţa de aproape 190 de milioane lei a fost acoperită din bugetul municipal. Întreprinderea susţine că a primit doar 139 de milioane lei.

Pentru anul 2018, Regia planifică să acumuleze venituri de aproape 200 de milioane lei de la transportarea pasagerilor, în timp ce cheltuielile vor ajunge la 418 milioane lei.

Citește continuarea pe Mold-Street.com.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!