Neînțelegeri între un grup de cineaști și directorul Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Oamenii de creație îl acuză pe Valeriu Jereghi de favoritism și conflict de interese. Directorul CNC neagă acuzațiile.

Un grup de regizori și producători de film îl acuză pe directorul Centrului Național al Cinematografiei de faptul că finanțarea concursului cinematografic a avut loc cu încălcări. Directorul „Moldova-Film”, Sandu Vasilache susține că Valeriu Jereghi i-ar fi propus să depoziteze banii pentru concurs în contul „Moldova-Film” pentru a nu fi întorși ministerului. Directorul CNC a spus că Vasilache spune minciuni.

Având doi producători din afară și ei la rândul lor aplică la CNC am rugat o mică amânare. Și ni s-a sugerat așa o chestie că ar fi bine totuși banii să îi preluați și să îi țineți la voi pe cont și să așteptați vremuri mai bune”, afirmă Alexandru Vasilache, regizor și producător.

El vorbea minciuni acest Vasilache, fiindcă noi i-am spus un singur lucru că o singură șansă voi aveți ca să păstrați un proiect finanțat. Sunt niște acuzații puțin veridice și chiar pe alocări amestecate cu minciuni”, a declarat Valeriu Jereghi, director CNC.

Cineaștii îl mai acuză pe Jereghi de abuz în serviciu și că ar favoriza, în cadrul concursului, unele case de producții.

E vorba de favoritism, conflict de interese, e vorba de utilizarea în interes propriu a funcției pe care o deține și e vorba de nerespectarea regimului de limitări în publicitate”, susține Sergiu Prodan, regizor și producător.

Dacă ar sta să facem o investigație credem că au fost o mulțime de lucruri strâmb gândite și neconform regulamentului sau regulamentului de concurs a proiectului cinematografice. Da, sunt lucruri care nu au fost făcute corect. Din perspectiva mea, poate influența decizia finală a concursului”, spune Igor Cobîleanschi, regizor de film.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei spune că, de fapt, totul a fost transparent.

Noi nu am avut nici o tangență cu această comisie, noi nu am intrat în dialoguri și discuții, rugăminte, susțineri și așa mai departe. Nici eu nici colegii mei nu știau aceste scenarii. Ele au fost deschise de către membrii comisiei. Expunerea de azi în conferința de presă a fost falsă”, afirmă Valeriu Jereghi, director CNC.

Cineaștii cer ca în anul curent concursul să fie unul transparent și echidistant. Bugetul pentru scurt-metraje, în 2017, a fost de cinci milioane de lei. Banii au fost transferați către 12 case de producție care au câștigat concursul. Aceeași sumă este prevăzută și în 2018.

Reporter: Beatrice Dornean;
Imagini: Vlad Coroban.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!