Killerul Vitalie Proca a fost vizitat, în penitenciarul din România, de către șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, Vitalie Busuioc, însoțit de încă un procuror și de un ofițer din cadrul Inspectoratul Național de Investigații. Procurorii moldoveni au vrut să-l interogheze pe Proca în legătură cu tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Audierile au eșuat însă, deoarece Proca a refuzat să discute cu procurorii moldoveni.

Potrivit lui Vitalie Busuioc, procurorii moldoveni au solicitat permisiunea de a-l audia pe Proca în octombrie 2016, dar Federația Rusă a răspuns abia la sfârșitul lunii trecute, după ce un post de televiziune din Chișinău a difuzat un amplu interviu cu Vitalie Proca, în care killerul a proferat mai multe acuzații la adresa liderului PD, Vlad Plahotniuc. Astfel, la 18 decembrie, acuzatorii moldoveni s-au deplasat la Penitenciarul Jilava.

Nu noi, cei din Republica Moldova, dar autoritățile Române au încercat să-i pună întrebări referitor la subiectul pe care l-a vorbit în presă aproximativ o lună de zile în urmă. Lucru straniu pentru noi a fost faptul ca deși a vorbit cu presa. Nu a dorit să comunice procurorilor din România aceste circumstanțe în cadrul unui proces verbal. În cadrul audierilor oficiale, el a refuzat de a da careva declarații”, a declarat Vitalie Busuioc, șeful adjunct al PCCOCS.

Într-o înregistrare audio difuzată la Jurnal TV, Vitalie Proca spune că va face declarații doar în prezenta unui grup de procurori onești.

Sunt dispus să colaborez cu orice anchetă care vine la mine, pe toate aspectele îi interesează, dar mai puțin oameni care fac parte din echipa lui Vlad Plahotniuc. Și întâlnirea asta ea nu a durat mult, pentru că eu am refuzat categoric să declar ceva”, a menționat Vitalie Proca.

Vitalie Proca a declarat anterior ca Vlad Plahotniuc ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. La rândul său, bancherul rus spune că primarul de Bălți, Renato Usatâi, s-ar fi aflat în spatele tentativei eșuate de asasinat. Usatîi a negat acuzațiile. La fel și Vlad Plahotniuc a respins anterior acuzațiile prin intermediul purtătorului de cuvânt al PDM. În prezent Proca se află în Penitenciarul Jilava din România, după ce a fost condamnat la 21 de ani de pușcărie pentru o alta tentativa de omor.

Reporter: Sergiu Niculiță

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!