A început demontarea fațadei amenajate ilegal a unui magazin de pe bulevardul Ștefan cel Mare din capitală. Până mâine dimineață, construcția ilegală trebuie să fie demolată. Așa a decis Pretura sectorului Centru. Cei de la inspectarea monumentelor susțin că proprietarul nu a primit nici un aviz de la agenție, iar încăperea reamenajată face parte din Registrul monumentelor.

Două plăci comemorative au rămas sub fațada unui magazin de metale și pietre prețioase de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Pentru a nu le acoperi cu totul, agentul economic a improvizat niște ferestre. Cei de la Pretura Centru spun că schimbarea s-a produs peste noapte. Până mâine dimineață fațada magazinului trebuie demontată.

„La momentul verificării careva acte pentru instalarea peretelui dat nu au fost prezentate. Rezumând a fost emisă prescripția pretorului centru pentru demolare. – Când a fost construită toată această fațadă? – Nu știu, posibil că a apărut noaptea. Noi nu știm”, spune Ion Bubulici, serviciul de arhitectură al preturii Centru.

Directorul general al Agenției de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Stefăniţă, susține că fațada a fost instalată ilegal: „În cazul nostru, aici nu a fost eliberat nici o autorizație, nici un aviz. Vorbim aici despre plăcile comemorative. Ele tot au o zonă de protecție care, respectiv, trebuie să fie respectată”.

Proprietarul magazinului nu era pe loc pentru a comenta situația.

„Doamnă, eu nu sunt competentă de a răspunde la aceste întrebări și nu voi răspunde”.

Și trecătorii se declară nemulțumiți de faptul că agentul economic a acoperit clădirea istorică.

„Nu e frumos ce au făcut pentru că au acoperit frumusețea clădirii în sine mai ales că noi avem puține clădiri pe care le prețuim și când mai adăugăm modernism de genul ăsta nu e normal”.

„Acum afacerile sunt importante, nu le trebuie istorie. Nu îți dai seama. De ce să nu păstrăm toate clădirile, acelea sunt frumusețe… asta-i nu sunt de-acord”.

„Asta e o relicvă pentru noi, dar să o strice nu e frumos. Păcat că se strică și se distruge nu numai asta, dar mai multe au distrus”.

Cele două plăci comemorative au fost instalate pe fațada clădirii în memoria lui Lazăr Isac Dubinovschi – sculptor remarcabil și artist plastic și a artistei Tamara Ciobanu, cântăreață de operă și muzică populară. Anterior, tot pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost acoperită, de un magazin de veselă, placa instalată în memoria regizorului de film Gheorghe Vodă și a poetului basarabean Nicolai Costenco.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!