În Chișinău a fost înregistrat primul caz de gripa porcină. Virusul a fost depistat la o femeie care astăzi a fost externată. Pentru a preveni apariția bolii, medicii recomandă vaccinarea, spălarea frecventă a mâinilor, consmul de vitamine și evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Potrivit medicilor, femeia de 34 de ani s-a adresat la medicul de familie pe 31 decembrie. Pacienta a fost internată în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu diagnosticul „infecție respiratorie acută”.

„Persoana a fost spitalizată cu temperatura 38 de grade, cu debutul acut al bolii, astenie, cefalee, tuse. I-a fost determinat virusul gripal AH1N1. Și ca urmare ea a fost externată”, susține Ștefan Gheorghiță, șeful secției de supraveghere a gripei, CNSP.

Totodată, o adolescentă de 17 ani, din Călărași, a fost identificată cu virus gripal de tip „B”. Pacienta a fost externată acum două săptămâni. Nici una din aceste doua persoane nu au fost vaccinate împotriva gripei porcine. Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicii recomandă vaccinarea.

„Este necesar ca persoanele, în perioada pre-sezonică, în luna octombrie-noiembrie să fie vaccinate împotriva gripei cu vaccinul antigripal”, adaugă Ștefan Gheorghiță.

În cazul în care persoana prezintă amețeli, tuse sau vomă, medicii recomandă adresarea imediată la medic și nici într-un caz să nu recurgă la auto-tratament. Specialiștii mai spun că este necesar spălatul cât mai frecvent pe mâini cu apă și săpun, un meniu alimentar echilibrat și consumul a cât mai multe fructe și legume. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în perioada 10 octombrie – 7 ianuarie, în țară au fost înregistrate 4 cazuri de gripă. În aceeași perioadă, au fost înregistrate peste o sută de mii de cazuri de infecții respiratorii acute.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!