Comisia Europeană a publicat un raport privind mecanismul de suspendare a regimului liberalizat de vize pentru spațiul Schengen, în care se spune că Moldova prezintă un declin în ceea ce privește angajamentele în domeniile de combatere a corupției și de spălarea banilor. În context, Comisia a venit cu șapte recomandări și a cerut ca Moldova să ia „măsuri urgente” pentru accelerarea reformelor în aceste domenii. TV8 a contactat câțiva experți care afirmă că constatările raportului dat sunt un semnal de alarmă pentru R. Moldova, iar guvernul ar trebuie să ia măsuri urgente pentru a nu se trezi cu regimul liberalizat de vize suspendat.

Potrivit directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, raportul Comisiei Europene arată că regimul liberalizat de vize are efecte pozitive pentru cetățeni, numărul beneficiarilor ajungând la peste un milion de persoane în 2017. Totodată, Munteanu spune că este un semnal de alarmă pentru autorități, care dacă nu vor urma recomandările expuse în raport, vor fi sancționat, inclusiv prin suspendarea Regimului de Vize.

Dacă nu vom lua concluzii imediate la nivelul decidenților, adică a Guvernului R. Moldova, ne putem trezi foarte rapid pe parcursul anului 2018 cu decizii de sancționare a R. Moldova pentru că instrumentele de protejare a instituțiilor care susțin circulația liberă a cetățenilor nu sunt garantate de stat”, constată Munteanu.

Directorul Executiv al Institutul Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, afirmă că raportul dat pentru autorități este un semnal foarte clar că „trebuie să se miște” pentru a livra acțiuni concrete pe aceste recomandări. „Comisia alertează asupra problemelor pe domenii care nu atestă evoluții importante unde autoritățile trebuie să depună un efort în anul curent”. Totuși, Groza explică că raportul nu vine cu termeni în care regimul de vize va fi suspendat. Însă, menționează că „teoretic totul este posibil. Mecanismul de suspendare adoptat de UE a fost elaborat pentru a responsabiliza țările care beneficiază de regimul liberalizat de vize, pe de o parte, ca să asigure implementarea acestui regim și crearea condițiilor sau menținerea condițiilor de securitate și prevenirea anumitor pericole la adresa anumitor interese de securitate ale UE”.

Groza mai afirmă că acest mecanism „complică viața autorităților, iar pe termen mediu și lung el poate fi utilizat ca și instrument de presiune continuă pe autorități ca să livreze rezultate pe domenii cheie în special cele ce țin de sectorul statului de drept și a ordinii publice”. Totuși, potrivit lui, în prezent este prematur de a discuta suspendarea regimului de vize.

Menționăm că, Ministerul de Externe a venit cu un comunicat de presă vizavi de acest raport în care spune că „Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE, şi include un set de recomandări pentru consolidarea politicilor țării noastre, în special în domeniul prevenirii și combaterii corupției și spălării banilor”. Directorul IDIS Viitorul afirmă că a observat o diferență în tonalitatea din raport și comunicatul ministerului, iar ceea ce se spune în comunicat este parțial adevărat. Munteanu afirmă că raportul spune că Moldova se conformează cerințelor UE, dar „totodată completarea, îndeplinirea măsurilor acțiunilor anticorupție și de acțiuni contra spălării banilor nu sunt pe deplin întruniți, iar dacă nu se vor lua măsuri urgente R. Moldova riscă să-și înrăutățească activitățile de conformitate în ceea ce cerea Uniunea Europeană pentru regimul liberalizat de vize”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!