A început reparația sălilor de clasă de la Liceul „Mihai Eminescu” din capitală, care au fost inundate vara trecută. Numai că, deocamdată, s-au debursat bani doar pentru reparația a șase din cele 11 cabinete inundate. Din lipsă de spațiu, elevii continua să învețe în două schimburi și ajung acasă noaptea. Între timp, problema a intrat în vizorul CNA.

Firma care a câștigat licitația pentru reparația cabinetelor inundate a început lucrările acum trei săptămâni. Compania a anunțat că va încheia reparația în cele șase cabinete până la mijlocul lunii februarie.

„Clar că a fost greu. Mult de lucru. S-a scos podeaua care era de prin anii 60. Pardoseala s-a turnat și podul s-a făcut. Și electricitatea s-a făcut din nou”, spune Gheorghe Sandu, diriginte de șantier.

„Mulțumim frumos din tot sufletul, chiar nici nu credeam că o să ajungem până la etapa respectivă”, susține Petru Novac, director de gospodărie.

Elevii și profesorii așteaptă nerăbdători să ocupe spațiile care sunt reparate. Ei speră că după încheierea lucrărilor nu vor mai fi nevoiți să învețe în două schimburi.

„Câteodată nu este lumină pe drum și ți-e strașnic să mergi”.

„Am unele activități și nu pot să mă prezint la ele. Este seară afară și sunt mulți oameni în stare alcoolică”.

„Mie nu-mi prea place să fiu în schimbul doi. Este dezorganizare și temele trebuie să le fac dimineața”.

„Tot timpul trebuie să fie dedicat școlii. Nu poți să-ți rezolvi chestiile personale. Cu cea mai mare nerăbdare aștept să fie finisată reparația”, spune Ana Glavan, profesoară de limbă franceză.

„Urmează ca Primăria să aloce o altă sumă pentru a organiza o nouă licitație, pentru a finaliza și restul cabinetelor, inclusiv și coridoarele de la etajele trei și patru”, susține Mihai Dan, directorul liceului „Mihai Eminescu”.

Cabinetele au fost inundate în timpul ploilor de vara trecută. Atunci, compania care repara acoperișul a întins provizoriu o peliculă, apa însă s-a scurs și a inundat două etaje. În contractul încheiat cu firma respectivă nu este prevăzută recuperarea prejudiciilor în cazul în care plouă în perioada când instituția nu are acoperiș. Ulterior, Primăria a organizat o licitație pentru cooptarea unei firme care să repare cabinetele inundate. Caietul de sarcini a fost întocmit, însă, cu abateri, pentru a avantaja un anumit agent economic. Un alt participant la licitație a atacat în judecată respectiva neconformitate și, în rezultat, licitația a fost stopată. Acesta a fost unul din motivele pentru care fostul șef interimar al Direcției Educație, Alexandru Fleaș, a fost demis, susține viceprimarul Ruslan Codreanu: „Domnul Fleaș a participat și a prezentat situația liceului Mihai Eminescu în august când s-a alocat un milion 300 de mii de lei pentru rezolvarea situației. La sfârșit de noiembrie, situația nu era rezolvată și clasele erau avariate. Ca și responsabil de domeniu de gestionare a mijloacelor financiare, cumva nu a ținut la control toată situația asta pentru depășirea tuturor problemelor”.

Contactat de TV8, fostul șef interimar al Direcției Educație a refuzat să comenteze acuzațiile. La rândul lor, cei de la Direcția Generală Educație ne-au spus că persoanele vinovate au fost eliberate din funcție. Totuși, la solicitarea CNA, Direcția Educație Botanica urmează să prezinte dosarul cu toate actele referitoare la reparația acoperișului.

„Dacă noi, cei de la Direcția Generală putem să sancționăm disciplinar, alte structuri pot să găsească decizii și alte forme de sancțiune. Deci, posibilitatea de sancțiune din partea noastră nu există”, spune Viorica Negrei, șef interimar DGETS.

Pentru reparația tuturor sălilor de curs inundate, Primăria a alocat 1 milion 300 mii de lei, dintre care 700 de mii de lei pentru cele 6 cabinete care sunt reparate acum.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!