Moldovenii ar putea fi lipsiți de dreptul la libera circulație în UE. Cel puțin, asta admite Comisia Europeană într-un raport, în care mai menționează că țara noastră a înregistrat un declin evident în angajamentele importante asumate. Experții de la Chișinău spun că, dacă Moldova nu va respecta recomandările Comisiei, într-adevăr, ne putem aștepta la suspendarea regimului liberalizat de vize. Responsabilii de la Ministerul de Externe spun că Uniunea Europeană nu intenționează să facă acest lucru.

Comisia Europeană a publicat un raport privind mecanismul de suspendare a regimului liberalizat de vize pentru spațiul Schengen, în care menționează că situația din Moldova este cea mai îngrijorătoare. Țara noastră a înregistrat un declin evident în ceea ce privește angajamentele importante asumate în domenii ce țin de combaterea corupției și spălarea banilor. În acest sens, Comisia a venit cu recomandări și a cerut „măsuri urgente” pentru accelerarea reformelor. Experții de la Chișinău spun că acesta este un semnal de alarmă și că Guvernul trebuie să respecte recomandările, pentru a nu se pomeni cu regimul liberalizat de vize suspendat.

Este un semnal de alarmă și pentru cetățenii de bună credință din RM care ar putea să fie dispensați de acest extraordinar beneficiu, de a călători în spațiul comunitar, din cauza faptului că autoritățile nu au o politică care să producă rezultate credibile. MUSCA Noi ne-am trezit pe lista neagră a UE, fiindcă nu putem să remediem o problemă de funcționare a sistemului bancar prin care au circulat sume uriașe de bani”, a declarat Igor Munteanu, director IDIS Viitorul.

Unii experți cred că avertismentul Comisiei Europene are menirea să responsabilizeze țările beneficiare.

Teoretic, totul este posibil. Mecanismul de suspendare elaborat de UE a fost elaborat pentru a responsabiliza țările care beneficiază de această prevedere, ca să asigure menținerea condițiilor de securitate și de prevenire a anumitor pericole la adresa securității statelor UE”, explică Iulian Groza, director executiv IPRE.

Europarlamentarul Andri Cristea a scris pe pagina sa de Facebook că „ideea conform căreia regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova este în pericol să fie suspendat este năstrușnică și neconformă cu realitatea”. Contactat de TV8, și Serviciul de presă al Ministerului de Externe ne-a spus că Uniunea Europeană nu intenționează să suspende regimul fără vize, menționând că majoritatea recomandărilor formulate în raport se regăsesc deja în Agenda de Asociere cu UE pentru 2017-2019.

„Momentul-cheie din acest raport la care se face referință, primul raport al UE privind mecanismul de suspendare a regimului de vize, el constată următorul lucru – țara noastră îndeplinește în continuare criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE”, afirmă Alexandru Roitman, șeful Serviciului de Presă MAEIE.

Începând cu 2014, cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice pot călători fără vize în spațiul comunitar. Aproape 3 milioane de moldoveni cu pașapoarte biometrice au călătorit în UE de la liberalizarea regimului de vize.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!