/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Valeriu Munteanu cere ministerului Educației să anuleze diploma de studii a lui Chiril Gaburici

11 ianuarie 2018, ora 12:27

Astfel, potrivit lui Munteanu, „după realizarea acțiunilor legale de anulare a diplomelor de studii a domnului Gaburici, urmează să fie informat primul-ministru despre întrunirea condițiilor legale, ce atrag după sine încetarea mandatului unui ministru, în vederea excluderii acestuia din Guvern”.

În solicitarea expediată ministerului Educației, Munteanu notează că „deși a expirat termenul pentru tragere la răspundere penală a cetățeanului Chiril Gaburici pentru folosirea în 1995 a actelor false, aceste documente rămân a fi ilegale și urmează a fi anulate, împreună cu efectele produse”.

Liberalul amintește că în 2015 a fost dispusă clasarea cauzei penale pe cazul diplomei false a domnului Chiril Gaburici, dar acuzatorii de stat, nu au solicitat atunci ministerului Educației să anuleze diploma de studii medii a domnului Gaburici, ce s-a dovedit a fi falsă, ori există obligația legală de a se acționa pro-activ în vederea excluderii din circuitul civil a oricărui document fals.

Astfel, Munteanu cere ministrului Educației să efectueze „toate demersurile necesare pentru ca diploma de studii medii a cetățeanului Chiril Gaburici, obținută fraudulos, să fie anulată, iar în consecință și diploma de studii superioare să fie declarată nulă, cu retragerea titlului de licențiat în economie a domnului Chiril Gaburici”.

Iar, „având în vedere că Legea cu privire la Guvern nr. 136/2017, stabilește la art. 16, litera e) că poate fi membru al Guvernului doar persoana care are studii superioare, declararea nulității diplomei de studii superioare a cetățeanului Chiril Gaburici va duce, inevitabil, și la încetarea mandatului de ministru. După realizarea acțiunilor legale de anulare a diplomelor de studii a domnului Gaburici, urmează să informați primul-ministru despre întrunirea condițiilor legale, ce atrag după sine încetarea mandatului unui ministru, în vederea excluderii acestuia din Guvern”, afirmă Munteanu.

Menționăm că, Chiril Gaburici a fost învestit în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii miercuri, 10 ianuarie 2017, într-o ceremonie oficiată de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Igor Dodon a refuzat numirea acestora.

Chiril Gaburici a condus în 2008-2012 compania de telefonie mobilă „Moldcell”, apoi s-a mutat în Azerbaidjan, unde a condus compania de telefonie mobilă „Azercell Telekom”. A plecat din această funcţie în anul 2014.

În februarie 2015 a fost aprobat de Parlament în funcţia de prim-ministru, însă la 12 iunie 2015 el a demisionat în legătură cu scandalul care s-a iscat în privinţa diplomei sale false de bacalaureat.

Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram