Valeriu Munteanu, vicepreședintele Partidului Liberal, a trimis o solicitare ministrului Educației Monica Babuc prin care cere ca diploma de studii medii a cetățeanului lui Gaburici, obținută fraudulos, să fie anulată, iar în consecință și diploma de studii superioare să fie declarată nulă, cu retragerea titlului de licențiat în economie a domnului Chiril Gaburici.

Astfel, potrivit lui Munteanu, „după realizarea acțiunilor legale de anulare a diplomelor de studii a domnului Gaburici, urmează să fie informat primul-ministru despre întrunirea condițiilor legale, ce atrag după sine încetarea mandatului unui ministru, în vederea excluderii acestuia din Guvern”.

În solicitarea expediată ministerului Educației, Munteanu notează că „deși a expirat termenul pentru tragere la răspundere penală a cetățeanului Chiril Gaburici pentru folosirea în 1995 a actelor false, aceste documente rămân a fi ilegale și urmează a fi anulate, împreună cu efectele produse”.

Liberalul amintește că în 2015 a fost dispusă clasarea cauzei penale pe cazul diplomei false a domnului Chiril Gaburici, dar acuzatorii de stat, nu au solicitat atunci ministerului Educației să anuleze diploma de studii medii a domnului Gaburici, ce s-a dovedit a fi falsă, ori există obligația legală de a se acționa pro-activ în vederea excluderii din circuitul civil a oricărui document fals.

Astfel, Munteanu cere ministrului Educației să efectueze „toate demersurile necesare pentru ca diploma de studii medii a cetățeanului Chiril Gaburici, obținută fraudulos, să fie anulată, iar în consecință și diploma de studii superioare să fie declarată nulă, cu retragerea titlului de licențiat în economie a domnului Chiril Gaburici”.

Iar, „având în vedere că Legea cu privire la Guvern nr. 136/2017, stabilește la art. 16, litera e) că poate fi membru al Guvernului doar persoana care are studii superioare, declararea nulității diplomei de studii superioare a cetățeanului Chiril Gaburici va duce, inevitabil, și la încetarea mandatului de ministru. După realizarea acțiunilor legale de anulare a diplomelor de studii a domnului Gaburici, urmează să informați primul-ministru despre întrunirea condițiilor legale, ce atrag după sine încetarea mandatului unui ministru, în vederea excluderii acestuia din Guvern”, afirmă Munteanu.

Menționăm că, Chiril Gaburici a fost învestit în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii miercuri, 10 ianuarie 2017, într-o ceremonie oficiată de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Igor Dodon a refuzat numirea acestora.

Chiril Gaburici a condus în 2008-2012 compania de telefonie mobilă „Moldcell”, apoi s-a mutat în Azerbaidjan, unde a condus compania de telefonie mobilă „Azercell Telekom”. A plecat din această funcţie în anul 2014.

În februarie 2015 a fost aprobat de Parlament în funcţia de prim-ministru, însă la 12 iunie 2015 el a demisionat în legătură cu scandalul care s-a iscat în privinţa diplomei sale false de bacalaureat.

Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!