O companie lituaniană a fost amendată după dezvăluirile din „Paradise Papers". Firma a acceptat să achite impozite și penalizare în valoare de 53 000 euro, iar solistul formației U2, care era acționar minoritar în companie, a anunțat că își retrage investiția, scrie TheGuardian.

O companie în care a investit liderul formației U2, Bono, a fost de acord să plătească 53.000 de euro sub formă de impozite și amendă în urma dezvăluirilor realizate de investigația Paradise Papers.

Cântărețul irlandez, al cărei nume real este Paul Hewson, a fost un investitor minoritar într-o companie cu sediul în Malta, care a cumpărat un centru comercial în nord-estul Lituaniei prin intermediul holding-ului Nude Estates 2.

După ce legătura lui Bono cu firma lituaniană a apărut, un expert fiscal din Lituania a analizat conturile companiei și a declarat că s-ar fi încălcat regulile locale, atunci când a fost reevaluat centrul comercial Aušra ca urmare a declinului economic din 2010.

Reevaluarea a creat o pierdere de trei milioane de euro, pe care compania a compensat-o din contul venitului, ceea ce i-a permis să evite impozitul de 15% plătit din profit. În urma investigației „Paradise Papers”, biroul fiscal a afirmat că această utilizare a pierderilor a încălcat legile lituaniene.

Pe 5 ianuarie curent, compania a plătit 34.000 de euro impozit pe profit pentru 2012 și 19.000 de euro în taxe de penalizare pentru întârziere.

Ruta Asadauskaite, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Fiscal de Stat a Lituaniei, a declarat pentru AFP că, ancheta a fost finalizată „la sfârșitul anului trecut”, după care autoritățile fiscale i-au recomandat companiei să plătească impozitul și penalizarea.

În urma știrilor despre decontare, Bono a spus: „Susțin pe deplin inspecția autorității fiscale și sunt mulțumit că acum este completă. Înțeleg că Nude Estates a făcut acum o plată voluntară pentru a acoperi o eroare tehnică într-o depunere din 2012”.

Totuși, acesta a adăugat că nu este fericit să afle despre această eroare așa că și-a instruit consultanții să îi retragă investiția în companie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!