Tânăra de 19 ani, care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului, a depus o plângere la Procuratura Generală. Ea este asistată gratuit de juriștii Asociației „Promo-Lex”.

Plângerea a fost depusă pe 9 ianuarie 2018, se arată într-un comunicat emis de „Promo-Lex”. Organizația non-guvernamentală, care s-a angajat să reprezinte interesele tinerei, suspectează că sistemul medical este insuficient de transparent, iar din această cauză drepturile pacienților sunt încălcate frecvent.

„Promo-Lex” a fost dispusă să ofere asistență juridică gratuită. Și vom încerca să o susținem pe parcurs în toate procedurile naționale și internaționale dacă va fi cazul”, a declarat Dumitru Slusarenco, avocat.

Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că plângerea tinerei a fost recepționată și va fi examinată conform procedurii. Avocatul Dumitru Slusarenco susține că a reușit deja să se întâlnească și să discute cu tânăra care a avortat în veceul instituției medicale.

Am documentat cazul, am făcut primele interviuri, am depus primele plângeri, urmează să depunem și alte demersuri și plângeri. Posibil să inițiem un proces civil”, explică avocatul Slusarenco.

Recent, au fost făcute publice concluziile unei comisii de anchetă în legătură cu acest caz. Investigația internă s-a soldat cu demiteri și sancțiuni în rândul personalului medical.

Ei au dreptul să facă concluziile lor, iar noi avem dreptul să verificăm veridicitatea concluziilor lor prin alte proceduri”, afirmă Dumitru Slusarenco, avocat.

În urma anchetei efectuate de Ministerul Sănătății au fost concediați șeful Secției ginecologie, moașa principală și asistenta medicală care a făcut de gardă în noaptea de 13 spre 14 decembrie. De asemenea, au primit mustrare aspră medicul de gardă, directorul Centrului Perinatal și vicedirectorul medical al Institutului Mamei și Copilului, iar directorul instituției, Sergiu Gladun, a primit avertisment.

Scandalul a izbucnit după ce, la începutul acestei luni, o tânăra de 19 ani, din Anenii Noi, a povestit, pe o rețea de socializare, cum a fost nevoită să avorteze singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului.

Reporter: Parascovia Spic
Iagini: Vlad Coroban, Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!