Mai mulți locatari din sectorul Botanică se plâng că reziduurile și apele uzate de la o companie producătoare de brânzeturi italiene ajung într-o vie din apropiere. De cinci ani, oamenii sunt nevoiți să suporte duhoarea care vine din groapa de deșeuri. Abia după intervenția echipei TV8, autoritățile au anunțat că vor interveni în soluționarea problemei.

„Te înăduși! E strașnic ce se petrece. Mult timp m-am chinuit că mă înădușeam cu totul și m-a trimis la tomografie și mi-a depistat și cancer pulmonar. Trageți vă rog atenție că la putere nu ai unde, asta nu-i putere, asta nu-i Guvern”.

„Dacă ușa o deschizi, măcar și jumate de oră, atunci și hainele miros. Dar vara viermii umblă pe ici-colo, de aceea lungi. Nu ne putem lua casa pe roți și să ne ducem în altă parte”.

„Iată cum vântul bate din vale, se duce drept în mahală. Mirosul acesta, nici nu știu…”

Am încercat să discutăm cu administrația companiei care produce brânzeturile. Contabila ne-a spus că nu putem discuta cu nimeni din administrație:

„Din administratori astăzi nu este nimeni. Săptămâna viitoare dacă vreți, puteți să vă apropiați. – Eu am cancer dragă, ultima stadie, din cauza voastră, ați înțeles?
– De ce din cauza noastră?
– Din cauza voastră, că miros aici”.

Contactat de TV8, proprietarul companiei a refuzat să facă declarații. Locuitorii spun că problema a început acum cinci ani, când a fost construită fabrica de brânzeturi de către investitori italieni. Cei de la „Apă-Canal Chișinău” ne-au spus că în regiune nu există sistem centralizat de canalizare. Compania de brânzeturi a încheiat un contract cu furnizorul de apă, prin care acesta din urmă s-a angajat să evacueze cu autocisternele conținutul haznalei construite de agentul economic. Numai că aceasta este golită, contra cost, destul de rar.

„Atâta timp cât nu va există o rețea centralizată de canalizare, așa și se va lucra în continuare. Acest lucru poate fi remediat doar prin acordarea suportului financiar de către Primăria orașului Chișinău”, spune Nadejda Fotescu, serviciul de presă al „Apă-Canal Chișinău”.

Reprezentanții Direcției municipale pentru siguranța alimentelor ne-au spus că examinează problema. Proprietarul companiei le-a prezentat toate actele vizând contrucția haznalei cu deșeuri. În același perimetru activează, însă, și alte companii. Prin urmare, Primăria a sesizat și Inspectoratul Ecologic de Stat.

„Pe lângă cantitățile pe care le prezintă agentul dat economic, care deține contract legal, mai sunt și alți agenți economici acolo și vrem să vedem. Noi o să facem o interpelare către structurile corespunzătoare ca să verifice. Poate problema nu e în acest agent economic, poate el își onorează obligațiunile”, susține Eugeniu Traistă, inspector al direcției municipale pentru siguranța alimentelor.

Contactat de postul nostru de televiziune, pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi, a spus că urmează să meargă la fața locului și să examineze problema. Întrebat dacă în regiune ar fi posibilă construcția unui sistem centralizat de canalizare, Rațoi a răspuns: „În primul rând, trebuie să vedem cui aparține acest teren. Este privat, îi aparține municipiului Chișinău, este al orășelului Codru. Trebuie să ne documentăm ca să ne putem referi la cazul dat”.

Potrivit localnicilor, compania de brânzeturi a fost înființată de un antreprenor italian acum cinci ani. Ulterior, aceasta a fost vândută unui antreprenor moldovean.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!