Ministerul de Externe de la Chișinău nu a fost notificat de misiunea diplomatică rusă în privința deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Cu toate acestea, așa-zisa comisie electorală centrală din stânga Nistrului, citată de presă locală, susține că în regiune vor fi deschise 24 de secții de vot.

La moment nu avem demers sau solicitare din partea Federației Ruse. Când va fi, dacă va fi, vom veni cu o reacție.
– Anterior, Ministerul de Externe, la celelalte alegeri expedia note de protest. Dvs cum veți acționa?
– Depinde care va fi formula respectivă. Vom examina în cadrul ministerului și vom veni cu o reacție.
– Ce fel de reacție? Vă veți opune sau nu?
– Ne vom baza pe principiul suveranității, integrității R.M.
”, a declarat Tudor Ulianovschi, ministrul de Externe.

Contactat de TV8, președintele CEC, Alina Russu, ne-a spus că instituția nu se implică în organizarea alegerilor care vizează o autoritatea publică a altui stat. Așa-zisa comisie electorală centrală din stânga Nistrului a anunțat însă că, pentru prezidențialele din Rusia, din luna martie, în regiune vor fi deschise 24 de secții de votare, cu două mai multe față de alegerile parlamentare pentru Duma de Stat din 2016, scrie novostipmr.

Aceeași sursă informează că, la finele lunii decembrie, șeful instituției nerecunoscute s-ar fi întâlnit cu conducerea Ambasadei Rusiei în Moldova, planificând „un set de măsuri” pentru informarea populației.

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 18 martie 2018. În cazul alegerilor precedente din Rusia, Ministerul de Externe de la Chișinău a expediat misiunii diplomatice ruse mai multe note de protest în care condamna deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!