Cinci moldoveni din diferite colțuri ale lumii și-au propus să urce cel mai înalt vârf din Africa, care are o înălțime de 5,895 m, pentru o cauză nobilă. Tinerii au inițiat o campanie de colectare de fonduri, iar banii strânși vor fi donați centrului Phoenix pentru copiii cu dizabilități din orașul Rîșcani.

În timp ce erau în vacanță în Muntenegru, unul dintre moldoveni a propus urcarea muntelui Kilimanjaro. Deși li s-a părut inițial o glumă, la scurt timp tinerii au început să elaboreze programul, perioada, dar și alte detalii legate de călătorie.

Toți cei cinci membri ai echipei „Kili”, Andrei Ursachi, Andrei Agapi, Alex Racovița, Cristi Pașa și Radu Ursu sunt pasionați de hiking și au ridicat mai mulți munți anterior:

– Snowdown în Țara Galilor cu înălțimea de 1.085m;
– Scafell Pike în Anglia cu înălțimea de 978m;
– Elbrus în Rusia cu înălțimea de 5.642m;
– Kazbegy în Georgia cu înălțimea de 5,033m.

Andrei Agapi

„Cea mai mare dificultate va fi insuficiența de oxigen după altitudinea de circa 3.500 m, dar și lipsa somnului, precum și starea constantă de greață și oboseală pe parcursul a cel puțin patru zile. La acestea se mai adaugă și faptul că nu vom avea acces la duș timp de șase zile”, spune Alex Racovița, unul din membrii echipei „Kili”.

Moldovenii și-au propus să urce cei 5,895 m pe 19 ianuarie. Până atunci aceștia fac exerciții fizice și se pregătesc psihologic pentru acest eveniment.

Cristi Pasa

„Suntem norocoși să avem șansa de a cuceri asemenea provocări, însă, din păcate, nu toată lumea are aceste oportunități. Mai puțin norocoase sunt persoanele cu nevoi speciale din Republica Moldova, pentru care există puține programe de ajutor. Prin intermediul Mad-Aid, o organizație caritabilă, fondată de o basarabeancă emigrată în Marea Britanie, viața acestor persoane este îmbunătățită”, spune Cristi Pașa.

Foto: Radu Ursu

Astfel, moldovenii și-au propus să colecteze suma de 1,500 de lire sterline, bani pe care îi vor dona prin intermediul Mad-Aid Centrului Phoenix din Rîșcani, pentru a ajuta pe copii cu dizabilități să aibă o copilărie mai fericită.

„Banii se adaugă la bugetul anual al organizației și vor fi folosiți pentru întreținerea în continuare a centrului Phoenix, care depinde în totalmente de contribuțiile și donațiile oamenilor și a sponsorilor. Sperăm că organizația va continua să îmbunătățească viețile copiilor prin acces la educație, la echipament, terapie și grijă specială, iar centrul Phoenix va deveni o casa caldă”, spune Radu Ursu.

La doar două zile de la inițierea campaniei, tinerii au reușit să colecteze jumătate din suma propusă. Cei care vor să contribuie la această campanie, pot dona AICI.

Andrei Ursachi

Alex Racovita

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!