/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ Cinci moldoveni vor urca pe cel mai înalt vârf din Africa pentru o cauză nobilă

missing
12 ianuarie 2018, ora 07:59

În timp ce erau în vacanță în Muntenegru, unul dintre moldoveni a propus urcarea muntelui Kilimanjaro. Deși li s-a părut inițial o glumă, la scurt timp tinerii au început să elaboreze programul, perioada, dar și alte detalii legate de călătorie.

Toți cei cinci membri ai echipei „Kili”, Andrei Ursachi, Andrei Agapi, Alex Racovița, Cristi Pașa și Radu Ursu sunt pasionați de hiking și au ridicat mai mulți munți anterior:

– Snowdown în Țara Galilor cu înălțimea de 1.085m;
– Scafell Pike în Anglia cu înălțimea de 978m;
– Elbrus în Rusia cu înălțimea de 5.642m;
– Kazbegy în Georgia cu înălțimea de 5,033m.

Andrei Agapi

„Cea mai mare dificultate va fi insuficiența de oxigen după altitudinea de circa 3.500 m, dar și lipsa somnului, precum și starea constantă de greață și oboseală pe parcursul a cel puțin patru zile. La acestea se mai adaugă și faptul că nu vom avea acces la duș timp de șase zile”, spune Alex Racovița, unul din membrii echipei „Kili”.

Moldovenii și-au propus să urce cei 5,895 m pe 19 ianuarie. Până atunci aceștia fac exerciții fizice și se pregătesc psihologic pentru acest eveniment.

Cristi Pasa

„Suntem norocoși să avem șansa de a cuceri asemenea provocări, însă, din păcate, nu toată lumea are aceste oportunități. Mai puțin norocoase sunt persoanele cu nevoi speciale din Republica Moldova, pentru care există puține programe de ajutor. Prin intermediul Mad-Aid, o organizație caritabilă, fondată de o basarabeancă emigrată în Marea Britanie, viața acestor persoane este îmbunătățită”, spune Cristi Pașa.

Foto: Radu Ursu

Astfel, moldovenii și-au propus să colecteze suma de 1,500 de lire sterline, bani pe care îi vor dona prin intermediul Mad-Aid Centrului Phoenix din Rîșcani, pentru a ajuta pe copii cu dizabilități să aibă o copilărie mai fericită.

„Banii se adaugă la bugetul anual al organizației și vor fi folosiți pentru întreținerea în continuare a centrului Phoenix, care depinde în totalmente de contribuțiile și donațiile oamenilor și a sponsorilor. Sperăm că organizația va continua să îmbunătățească viețile copiilor prin acces la educație, la echipament, terapie și grijă specială, iar centrul Phoenix va deveni o casa caldă”, spune Radu Ursu.

La doar două zile de la inițierea campaniei, tinerii au reușit să colecteze jumătate din suma propusă. Cei care vor să contribuie la această campanie, pot dona AICI.

Andrei Ursachi

Alex Racovita

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram