/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO. VIDEO/ Vânzătorii ambulanți au reapărut pe străzile adiacente Pieței Centrale. „Hai duceți-vă și dați-ne pace!”

missing
12 ianuarie 2018, ora 17:45

Dis-de-dimineață, la intersecția străzilor Columna și Armenească, mai mulți vânzători și-au făcut loc pe trotuar, au improvizat tarabe și au scos la vânzare mezeluri, conserve de casă, fructe și legume. Am încercat să aflăm de unde i-au marfa și de ce au revenit în stradă. Unii, când au văzut camera de filmat, au luat-o la fugă.

„Nu mă întrebați, dați-mi pace. Dați-ne pace să trăim. Duceți-vă și căutați miliardul! Dați-mi pace mie. – Dar de unde luați produsele? Aveți vreun certificat? – Dați-mi pace, nu vorbiți cu mine”.

„- Nu vă este frică că o să vă prindă poliția? – Hai dați-ne voie, dați-ne pace!”

„Nu mă mai filma! Du-te în Parlament și filmează-i pe cei din Parlament să dea la lume să mănânce. – Nu vă temeți de poliție? – Mă tem de tot. Și de Dumnezeu mă tem, dar ce să fac? Cu ce să trăiesc?”

Aceeași situație și în adiacentul Pieței Centrale. Vânzătorii spun că nu merg în piață pentru că nu au locuri, fapt infirmat de directorul Pieței.

„- Dumneavoastră de unde luați marfa? – Hai duceți-vă și dați-ne pace! De dimineață nu ne dați pace”.

„Eu cu două căldări de varză n-am unde sta, că nu-i loc. Poftim, iaca rezultatul. Da eu trebuie să-mi hrănesc nepoții, am trei nepoți, și aștept și al patrulea”.

„Dacă ne referim la producția agricolă, avem în două sectoare în jur de 350 de locuri libere. La noi taxa este de 12 lei pentru un loc. La laboratorul sanitar veterinar din teritoriul pieței, mai achită bonul de expertiză”, spune Victor Gutium, directorul interimar al Pieței Centrale.

„Zilnic, în adiacentul Pieței Centrale și a străzilor adiacente sunt implicați patru angajați al Inspectoratului de poliție centru. Sunt antrenați 12 angajați de la Trupele de Carabinieri. De la începutul anului 2018, de către polițiști au fost întocmite 12 procese contravenționale, persoanelor care nu s-au conformat cerințelor legale a polițiștilor”, susține Natalia Stati, ofițer de presă al direcției de poliție al municipiului Chișinău.

Atitudinea cetățenilor față de comercianții stradali este diferită.

„- Aici este mai ieftin? – Da. Dar ca să mergem la market trebuie să ai mulți bani”.

„Vând că le este a mânca și lor, că în piață nu le dau voie, nu sunt locuri”.

„- Nu este bine. – De ce? – E murdărie, e colb. Murdărie o grămada, iaca de ce nu-i bine”.

„Ar trebuie să meargă în piață că trebuie să fie liber și să arate că orașul e curat și e bine”.

Vara trecută, comercianții din apropierea Pieței Centrale s-au luat la bătaie cu Poliția care a venit să-i evacueze forțat. Atunci, urmare a altercațiilor, doi carabinieri au fost răniți.

Pentru desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător, comercianții stradali riscă amenzi de până la 4500 de lei.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram