Duma de Stat de la Moscova a adoptat în primă lectură un proiect de lege care va permite declararea instituțiilor mass-media, dar și a persoanelor fizice ca fiind agenți străini. Pentru acest proiect au votat 333 de deputați, unul s-a abținut, iar un singur deputat a votat împotrivă, notează Meduza.

Co-autorul legii, Peter Tolstoi, a menționat că agenții străini vor trebui să își marcheze articolele, inclusiv atunci când le distribuie pe rețelele de socializare. Astfel, utilizatorii vor indica că distribuie pe pagina lor subiecte ale agenților străini.

„În această lege nu există nici un cuvânt despre cenzură în nici una dintre manifestările sale, deoarece conținutul mesajelor nu va fi afectat în nici un fel”, a spus Tolstoi.

Acest proiect este deja al doilea document aprobat în Federația Rusă pentru recunoașterea mijloacelor de informare în masă ca fiind agenți străini. Menționăm că deja mai multe instituții media au fost declarate agenți străini. Printre acestea se numără: Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (Svoboda), Vocea Americii (VOA), postul de televiziune Current Time, Siberia.Reality, Idel.Reality, Factograph, KavkazRealii, Crimea.Reality, AzadliqRadiosu.

Potrivit proiectului, agenți străini vor fi declarate atât instituțiile media, cât și orice persoană care va difuza informații în schimbul unor sume de bani primite din exterior.

Această lege este prezentată drept o ripostă la înregistrarea în SUA sub același nume de „agent străin” a postului de televiziune RT, controlat de statul rus.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!