/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cer încetarea umilinței! Mamele înjosite de medici s-au plâns autorităților

missing
12 ianuarie 2018, ora 16:58

„Este declarația adresată către prim-ministru, către celelalte instituții voi depune personal către fiecare instituție. Eu sper că prim-ministrul va auzi vocea acestor femei și va răspunde”.

Numeroasele cazuri, relatate de mame după dezvăluirile făcute de tânăra care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului, sugerează existența unui fenomen foarte răspândit în Republica Moldova, despre care femeile au început să vorbească. Acestea sunt indignate de calitatea serviciilor acordate în domeniul medicinei perinatale. În solicitarea depusă în această dimineață la Guvern, dar și la alte instituții ale statului, femeile cer să fie întreprinse măsuri urgente pentru a remedia situația.

„La declarații sunt anexate istoriile femeilor, istoriile prin care ele au trecut, ce au simțit și cum au fost tratate atunci când au ajuns să beneficieze de asistență medicală în domeniul medicinei. Sunt cazuri în care ele au fost denigrate, umilite, înjosite”, spune Alina Andronache, mamă.

Alina Andronache povestește că în urmă cu doi ani și ea a fost ignorată de medici, atunci când a avut nevoie de ajutorul lor. Femeia a mers să facă ultrasonografie la un medic privat care i-a spus că copilul era mort de două săptămâni. Medicii de la spital nu văzuseră asta, iar tratamentul pe care l-a primit a fost inutil și dăunător. Avortul medicamentos pe care l-a urmat a fost cât pe ce să se transforme în tragedie. În plus, s-a ales și cu o traumă psihologică pe care a depășit-o cu greu.

„Am avut și eu un avort medicamentos la care la fel am fost ignorată de către asistența medicală în momentul în care primeam tratamentul și nu doar. Am suferit și intervenție chirurgicală fără anestezie, nici cea locală. Este altceva când tu simți aceste dureri, aceste contracții, dar nu mai ții pe nimeni în brațe după asta”, spune Alina.

La fel și Olga Mulic, prezentă aseară la emisiunea „Politica” de la TV8, a povestit despre umilința la care a fost supusă de către lucrătorii medicali atunci când a ajuns la maternitate: „La data de 24 iunie, brusc am început să mă simt rău – dureri de cap, însoțite de vomă. Cu soțul, am plecat imediat la medic. Eram în sat, în raionul Fălești”.

De aici, a fost trimisă la Bălți, deoarece exista riscul nașterii premature, iar instituția medicală din Fălești nu era dotată cu cele necesare. La maternitatea de la Bălți a trecut printr-un adevărat coșmar: „La aparat medicul mi-a zis prompt că bătăile inimii lipsesc – copilul dvs este mort. Doamnele care trebuiau să-mi primească nașterea au plecat, nu le-am văzut. Am avut noroc de domnul anesteziolog. El îmi monitoriza tensiunea care era destul de ridicată”.

A născut copilul mort singură. A chemat medicii, dar aceștia au neglijat-o: „Eu am văzut că iese copilul, m-am speriat pentru că eu nu știam cum să controlez acest proces. M-am dat pe spate, văzusem căpșorul și a doua oară am împins și puțin am ajutat cu mâna ca copilul să iasă”.

„Noi nu avem o lege a malpraxisului în Republica Moldova. Suntem una din puținele state care nu are o astfel de lege”, susține Victoria Dumbravă, redactor șef Agora.

Istoriile femeilor au fost transmise mai multor instituții publice, inclusiv Guvernului, Centrul Național Anticorupție, Ministerul Sănătății și Avocatului Poporului. Petiția a fost semnată de 36 de organizații nonguvernamentale. Autoritățile au la dispoziție 14 zile pentru a oferi un răspuns. Reprezentanții Guvernului spun că vor examina solicitarea și vor veni cu o reacție. Discuțiile în spațiul public, despre abuzurile care se comit în sistemul medical, au izbucnit după ce o tânără de 19 ani a relatat pe o rețea de socializare cum a ajuns să nască singură în veceul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău. Tânăra a sesizat Procuratura Generală și este asistată gratuit de avocații unei organizații neguvernamentale.

Reporter: Beatrice Dornean, Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram