Moldovenii trimit tot mai puțini bani de peste hotare. Suma transferurilor s-a redus ultimii ani. Valoarea exporturilor depășește suma provenită din străinătate deja al treilea an consecutiv. Numai ca banii cum vin, așa și se duc, deoarece importăm mai mult decât exportăm și primim de la conaționalii noștri. Concluziile se conțin într-un studiu elaborat de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

În opinia expertului, transferurile de la moldovenii care muncesc peste hotare au schimbat, paradigma economiei naționale. Este vorba de 27 de miliarde de dolari transferați în Moldova numai în perioada 2003-2017: „Remitențele gata s-au terminat. Ele și-au trăit viața lor, ne-au ajutat timp de 18 ani”.

Deși moldovenii au transferat acasă mai mult decât fondul salarial al țării, banii nu au contribuit la dezvoltarea țării, ci s-au întors în străinătate datorită importurilor care au depășit exporturile.

„Tot exportul în această perioadă a fost de 26,9 adică tot de de 27 de miliarde, iar tot fondul de salariu, toate salariile plătite de agenții economici, de Guvern, de primării. Salariul care a fost plătit în această perioadă a fost de 20 de miliarde de dolari cu 7 miliarde mai puțin”, spune Ioniță.

Dacă acești bani ar fi fost investiți, puteau fi create 2,7 milioane de locuri de muncă pentru cetățeni.

„Absolut toată Moldova de două ori putea să fie angajată. În schimb noi am importat bunuri de 60,6 miliarde de dolari. Am importat cu 6,7 milioane mai mult decât am adus”, susține economistul.

Unica soluție este, în opinia expertului, atragerea investițiilor străine și crearea locurilor de muncă. Moldovenii recunosc că au noroc de banii pe care îi primesc de la rudele plecate peste hotare.

„Am rude peste hotare. Sigur că da, dar mă strădui din ceea ce am dar cum să vă zic.. trebuie să îmi tai multe cheltuieli pe care mi le-aș fi dorit să le fac”.

„Uneori primesc, uneori nu. Deci, salariul pe care îl primesc nu îmi ajunge, pentru întreținere să zic așa, servicii comunale și mâncarea”.

„- Eu mă descurc foarte bine. – Cum? – Iată așa cu salariu pe care îl primesc. Facem așa ca să ne ajungă și să ne descurcăm”.

„Eu bani de peste hotare nu primesc, primesc o pensie de 1500, dar mai activez, lucrez pe specialitate fiindcă dacă nu voi lucra eu nu voi avea pe ce plăti apartamentul și cu ce-mi cumpăra medicamente”.

Economistul IDIS „Viitorul” a precizat că transferurile din străinătate au avut un rol foarte important până în 2014. De atunci, volumul acestora a scăzut constant.

Reporter: Parascovia Spic
PImagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!