Sirienii sunt într-adevăr interesați de Moldova și nu doar ca element de campanie electorală, dar și acum, când șef de stat este Igor Dodon. Sute de apeluri de la străini sunt înregistrate lunar la Centrul de Apel al Migrației și Azil din capitală. Străinii vin în Moldova din Siria, Rusia, Ucraina, dar și din Turcia. Le place în Moldova, dar reclamă numeroase lacune.

Cetățenii străini din peste 90 de state, cum ar fi Ucraina, România, Rusia, Turcia, Italia, Franța și alte țări ale lumii, sunt tot mai interesați să primească drept de ședere la noi în țară. Potrivit Centrului de Apel al Migrației și Azil, există mai multe motive care îi determină pe străini să aleagă RM.

„Noi suntem în proximitatea statelor UE, ceea ce deschide noi posibilități pentru activități economice. În al doilea rând, ultimele schimbări în legislație, în special, simplificarea procedurilor documentale învestitorilor străini, la fel au făcut atractivă RM”, a declarat Olga Poalelungi, directoarea biroului Migrației și Azil.

Există și o categorie specială de persoane care beneficiază de statut de protecție umanitară. Astfel, pentru aproximativ 500 de persoane din Siria, Ucraina, Afganistan, Pakistan – țări în care e război, beneficiază în Moldova de azil. „Anul trecut noi am avut în jur la 70 de solicitări de azil, ceea ce este mai puțin decât anii 2016-2015”, a menționat Iulian Popov, șeful direcției Azil și Integrare.

Habib are 80 de ani și este din Siria. Doi feciori de-ai săi sunt stabiliți aici de 20 de ani. Cu 5 ani, în urmă a venit să-i viziteze. Când trebuia să se întoarcă, a aflat că în Siria a început războiul. Nu a riscat să se întoarcă acasă și a rămas aici. Își amintește că până la război, Siria era minunată.

„Paradisul era Siria. Pace. Domnișoarele, femeile mergeau noapte, aveau aur pe mâini, nicio persoană nu se apropia de dânsa”, ne-a declarat Habib Moustarih.

Bărbatul spune că războiul a distrus tot. „Revoluția a venit acasă la noi și a deschis ușa forțat. Din casa mea au furat tot, mobile, televizorul, au furat tot”, a adăugat Habib Moustarih.

A făcut facultatea de teologie la Ierusalim. Tot acolo a învățat italiana, franceza și engleza. Și pentru că acolo, preoții nu au dreptul să se căsătorească, după 17 ani a fugit înapoi în Siria. Ulterior, a învățat la economie și, practic, toată viața a lucrat la o fabrica de piele. Spune că atunci când se va termina războiul, neapărat se va întoarce acasă. Habib spune că se simte în Moldova ca în Siria de altă dată, dar unele domenii trebuie dezvoltate pentru a fi o țară prosperă.

Populația e bună la suflet. Când stau acasă și privesc panorama de afară, mă simt ca la mine acasă. Țara nu are industrie. Dacă nu are industrie, este săracă”, a adăugat Habib Moustarih.

Niran a absolvit Facultatea de Biologie de la USM. În ultimul an de facultate, s-a căsătorit cu o moldoveancă, cu care are două fiice. Apoi a plecat cu toată familia în Emen. Acolo, acum trei ani, a început războiul și a decis să se întoarcă în Republica Moldova. Niran spune că și-a cumpărat aici apartament, dar vrea ca acolo să se termine războiul și să se întoarcă acasă.

„Îmi este dor de mama mea, care încă trăiește, are 90 de ani, e sănătoasă, are 11 frați și surori”, a menționat Niran Shawdary.

Vrea să obțină cetățenie moldovenească. Îi place viața de aici, în special tradițiile de la noi. „De sărbători aici cântă foarte frumos, foarte interesant. Oamenii aici sunt simpli, ospitalieri. Îmi place mult. Pentru asta am învățat limba română”, susține refugiatul Niran.

Când s-au refugiat în RM, Habib și Niran au apelat la Biroul Migrației și Azil. Potrivit reprezentanților Biroului, în sistemul de azil, în Moldova sunt înregistrați aproximativ 600 de refugiaţi.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!