Partidul Acțiune și Solidaritate acuză Consiliul Superior al Magistraturii că ar fi plagiat cap-coadă un document de conduită profesională destinat judecătorilor, procurorilor și avocaților din Republica Moldova de la colegii din România.

„Judecătorii, procurorii și avocații moldoveni – „integri” și „onești” cum sunt ei, au decis cumva că e corect să plagieze cap-coadă un document de la colegii români fără să menționeze acest lucru. Și mai jenant e că în comunicatul CSM-ului se menționează că acest document a fost elaborat de un grup de lucru constituit din 7 persoane. Adică șapte oameni au lucrat pentru acest document 3 luni (probabil au primit salarii pentru asta), și tot ce-au reușit să facă este să înlocuiască „români” cu „Republica Moldova” în acest document”, menționează cei de la PAS pe pagina lor de Facebook.

Studiind ambele carte interprofesionale, putem observa că acestea într-adevăr sunt identice, cu excepția unui singur punct, care a fost eliminat din versiunea publicată de CSM.

De menționat că, documentul românesc a fost semnat la data de 23 Septembrie 2015, iar cel moldovenesc la 15 decembrie 2017.

Potrivit site-ului CSM, grupul de lucru care a elaborat „Cartei interprofesionale a judecătorilor, procurorilor și avocaților din Republica Moldova” a fost format din:

– Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii – președintele Grupului de lucru,
– Nina Cernat, judecător la Curtea de Apel Chișinău, membru al Consiliului Superior al Magistraturii,
– Nina Lozan, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova,
Victor Panțîru, avocat, membru al Consiliului Uniunii Avocaților,
– Marcel Dimitraș, procuror din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale,
– Oleg Gavriliță, procuror din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale,
– Carolina Mangîr, șef al Serviciului protocol, informare și comunicare cu mass-media din cadrul Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii – secretar al Grupului de lucru.

„Scopul Cartei este de a introduce standarde unice de conduită profesională pentru oficialii judiciari, de a oferi îndrumare și de a asigura respectarea principiilor etice. De asemenea, pentru a spori o înțelegere mai largă a societății cu privire la standardele etice ale oficialilor judiciari”, se menționează pe site-ul CSM.

Vedeți mai jos variantele integrale ale documentelor:

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!