Partidul Democrat din Moldova a încheiat un contract cu o companie de lobby din SUA. Este vorba de compania americană Cogent Strategies LLS, fondată de Kimberly Fritz, fostă directoare al unei alte companii de lobby - grupul Podesta. În ultima menționată, democrații moldoveni au lucrat din 2016, transmit cei de la Newsmaker.

Astfel, aceasta este cel puțin a patra companie străină de lobby care promovează interesele Partidului Democrat. În doar doi ani, PDM a cheltuit peste un milion de dolari pentru serviciile de lobby.

Vicepreședinta PDM, Cristina Balan, a semnat un contract cu compania americană Cogent Strategies LLS la 29 decembrie 2017, care, potrivit site-ului oficial al companiei, este specializată în relațiile de stat și comunicările strategice.

Contractul de lobby al companiei americane cu democrații moldoveni a fost publicat pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA în secțiunea de documente de înregistrare a agenților străini.

Din partea lobby-știlor contractul a fost semnat de șefa companiei Kimberly Fritts. Nu este pentru prima oară când aceasta va lucra cu Partidul Democrat. Anterior, Fritz a fost directorul executiv al grupului Podesta, cu care democrații au lucrat între 2016 și 2017. În contractul cu Podesta este prevăzută reînnoirea sa automată, dar acum soarta lui este necunoscută.

După ce șeful grupului Podesta, Tony Podesta, a demisionat și a numit-o pe Frits succesoarea sa, ea a decis să înființeze o nouă companie, Cogent Strategies LLS. Presa americană a relatat că multe dintre principalele grupuri de interese au părăsit grupul Podesta după Fritz, luând și aproximativ 15 clienți cu ei. Se pare că printre ei au fost și democrații moldoveni.

În conformitate cu contractul semnat, Fritts va desfășura activități de cercetare și analiză a domeniilor prioritare pentru PDM, îi va consilia în probleme geopolitice, va dezvolta și va difuza materialele conexe și va desfășura activități de informare cu reprezentanții mass-media și organizațiile neguvernamentale. La solicitarea clientului, americanii vor organiza întâlniri cu reprezentanții mass-mediei și organizațiile neguvernamentale.

Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de șase luni și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Acesta va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2018. Servicii prestate de Cogent Strategies LLS vor costa PDM-ul 120 mii dolari (echivalentul a peste două milioane de lei), care vor fi plătite în două tranșe a câte 60 mii dolari.

Democrații moldoveni ar urma să acopere şi costurile administrative estimate la 3% din valoarea contractului, bani ce sunt necesari pentru servicii telefonice, deplasări, abonamente etc.

De menționat că, din martie 2017, PDM colaborează cu biroul de la Bruxelles al companiei americane de lobby Burson-Marsteller. Aceasta reprezintă interesele Partidul Democrat la nivelul Uniunii Europeane.

În aprilie 2017, PDM a încheiat un contract cu compania de lobby americană Prime Policy Group. Conform contractului, Partidul Democrat a plătit grupului Prime Policy $ 40,000 pentru planificarea și organizarea vizitei democraților la Washington. Potrivit termenilor contractului, lobby-știi s-au angajat să organizeze democraților moldoveni întâlniri cu reprezentanții administrației de stat, Casei Albe și Senatului. Pe lângă organizarea de întâlniri, Grupul Prime Policy trebuia să informeze oficialii și senatorii americani despre obiectivele și sarcinile democraților moldoveni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!