Legea pentru completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova cu norme privind securizarea spațiului informational a fost publicată în Monitorului Oficial din 12 ianuarie 2018.

Noile reglementări urmează să protejeze spațiul informațional al Republicii Moldova de eventuale tentative de dezinformare și/sau de informare manipulatoare din exterior și să nu admită provocări cu caracter mediatic.

Totodată, Codul Audiovizualului este completat cu un aliniat nou care stipulează că pe teritoriul Republicii Moldova va fi permisă transmisia doar a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

În cazul încălcării acestor prevederi, radiodifuzării și distribuitorii de servicii vor primi amenzi de la 40 mii lei la 70 mii lei. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70.000 la 100 mii lei. Retragerea licenței de emisie se va aplica doar după aplicarea graduală a sancțiunilor. Pentru neadmiterea prejudicierii securității statului, instanța de judecată va examina litigiile în acest sens, în termen de până la 30 de zile. Apelul sau recursul va putea fi depus în termen de 3 zile de la pronunțarea hotărârii și va fi examinat în 10 zile.

Legea intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul în trei luni va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta şi va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației naționale în concordanță cu noile modificări ale Codului Audiovizualului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!