/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

PLDM a comentat refuzul CEC-ului de a înregistra grupul de inițiativă privind votul anti-mixt

missing
13 ianuarie 2018, ora 13:20

PLDM califică decizia CEC drept una ilegală. „Comisia electorală s-a transformat, în felul aceasta, într-o instituție docilă puterii, și conjură pentru conservarea pseudo-supremației Partidului Democrat, fapt imoral și ilegal deopotrivă”, se menționează într-un mesaj postat pe Facebook de Viorel Ciubotaru.

Liderul PLDM cheamă societatea civilă „să lupte în continuare pentru dreptul său de a trăi într-o societate democratică.” „Am încurajat organizarea acestui referendum, și credem în continuare, că o societate civilă puternică poate imprima țării o nouă direcție. Am considerat că politicul trebui să stea departe de această inițiativă pentru a oferi legitimitatea supremă cetățenilor să decidă asupra unei chestiuni care vizează esența democrației. Constatăm cu îngrijorare că politicul și societatea civilă s-a distanțat enorm. Cineva va trebui să cedeze”, adaugă politicianul.

Cerem ambasadelor străine acreditate la Chișinău, instituțiilor europene și internaționale, să trateze acest fapt ca pe un atentat grav la democrație, și să impună instituțiilor politice de la Chișinău reconsiderarea acestei decizii. Cerem Parlamentului, ca expresie a suveranității poporului, să analizeze decizia CEC, indiferent de opoziția majorității PD. Cerem președintelui, ca și garant al suveranității, să-și depășească condiția de servant al partidelor politice, și să-și amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o țară democratică”, conchide sursa citată.

Reamintim că, Comisia Electorală Centrală a refuzat vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ.

Comisia a constatat mai multe încălcări, printre care înregistrarea eronată a participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, neuniformități la numărarea voturilor și adoptarea deciziilor de către adunarea constituantă, alegerea unui număr inexact al membrilor grupului de inițiativă fără a vota lista nominală a acestora, înlocuirea textului de lege privind abrogarea Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative votat de către participanții la adunare și prezentarea la Comisie a unui alt text, neaprobat prin votul cetățenilor adunării constituante.

De asemenea, grupul de inițiativă, prin abrogarea unei legi, nu a înaintat propuneri de noi reglementări, în consecință creînd un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram