PLDM a comentat refuzul CEC-ului privind cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ. Liberal democrații susțin că, refuzul Comisiei Electorale Centrale este dovada supremă a uzurpării puterii și controlului total al Partidului Democrat asupra instituțiilor statului.

PLDM califică decizia CEC drept una ilegală. „Comisia electorală s-a transformat, în felul aceasta, într-o instituție docilă puterii, și conjură pentru conservarea pseudo-supremației Partidului Democrat, fapt imoral și ilegal deopotrivă”, se menționează într-un mesaj postat pe Facebook de Viorel Ciubotaru.

Liderul PLDM cheamă societatea civilă „să lupte în continuare pentru dreptul său de a trăi într-o societate democratică.” „Am încurajat organizarea acestui referendum, și credem în continuare, că o societate civilă puternică poate imprima țării o nouă direcție. Am considerat că politicul trebui să stea departe de această inițiativă pentru a oferi legitimitatea supremă cetățenilor să decidă asupra unei chestiuni care vizează esența democrației. Constatăm cu îngrijorare că politicul și societatea civilă s-a distanțat enorm. Cineva va trebui să cedeze”, adaugă politicianul.

Cerem ambasadelor străine acreditate la Chișinău, instituțiilor europene și internaționale, să trateze acest fapt ca pe un atentat grav la democrație, și să impună instituțiilor politice de la Chișinău reconsiderarea acestei decizii. Cerem Parlamentului, ca expresie a suveranității poporului, să analizeze decizia CEC, indiferent de opoziția majorității PD. Cerem președintelui, ca și garant al suveranității, să-și depășească condiția de servant al partidelor politice, și să-și amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o țară democratică”, conchide sursa citată.

Reamintim că, Comisia Electorală Centrală a refuzat vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ.

Comisia a constatat mai multe încălcări, printre care înregistrarea eronată a participanților la adunarea de constituire a grupului de inițiativă, neuniformități la numărarea voturilor și adoptarea deciziilor de către adunarea constituantă, alegerea unui număr inexact al membrilor grupului de inițiativă fără a vota lista nominală a acestora, înlocuirea textului de lege privind abrogarea Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative votat de către participanții la adunare și prezentarea la Comisie a unui alt text, neaprobat prin votul cetățenilor adunării constituante.

De asemenea, grupul de inițiativă, prin abrogarea unei legi, nu a înaintat propuneri de noi reglementări, în consecință creînd un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!