O sală plină cu polițiști aflați pe banca acuzaților. 10 din cei 13 oameni ai legii, acuzați într-un nou dosar vizând moartea lui Andrei Braguța, au compărut în fața judecătorilor. Astăzi urma să înceapă audierile preliminare. Acestea au fost însă amânate deoarece nu toți învinuiții s-au prezentat la proces.

Polițiștii care au ajuns pe banca acuzaților sunt angajați ai Izolatorului în care a fost deținut Andrei Braguța. Tânărul s-a aflat pe mâna lor timp de o săptămână. Oamenii legii, prezenți astăzi în fața judecătorilor, ne-au declarat că nu au văzut când Braguța a fost bătut, ei fiind în tură după incident.

– Ați știut că el este bolnav? – Nu am știut nimic. – L-ați văzut gol la podele? – Da, dar era o temperatură foarte înaltă și majoritatea erau dezbrăcați”, afirmă Vitalie Tomuz, inspector inferior IDP, IGP.

„Am văzut că el era într-o stare neadecvată, dar s-a raportat. El era într-o celulă cu mai mulți și făcea o dezordine totală și ei se plângeau. Am zis să-i dăm saltea, dar sunt șefii”, spune Ion Juncu, inspector de serviciu.

– Ați știut că este bolnav? – De unde să știm? Noi nu avem medic acolo”, a explicat Oleg Gurițanu, gardian.

Polițiștii se apără și spun că au anunțat superiorii despre situația lui Andrei Braguța și că ei nu se simt vinovați în acest caz.

Au fost doi procurori, au verificat toate celulele, l-au văzut cum stă. – Cine din procurori? – Și nu au întreprins nimic. Toată conducerea știa de cazul dat”, susține Oleg Gurițanu, gardian.

Ca inspector de serviciu eu informez șeful meu direct, șeful, la rândul său trebuie să informeze pe alții. -Vă considerați vinovat? – Cum să vă zic vinovat. Noi ne-am îndeplinit serviciul”, spune Ion Juncu, inspector de serviciu.

Unul dintre superiori se declară nevinovat și spune că, la rândul lui, a anunțat superiorii despre comportamentul lui Andrei Braguța.

Personal nu i-am scos nicio saltea. Vroia să-l incendieze. – Ați salvat o saltea în schimbul sănătății unu om? – Nu-i corect. Corneliu Groza și Ion Gojan. Șeful izolatorului era în concediu. – Cine îl înlocuia? – Eu îl înlocuiam. Am raportat, i-am anunțat, inclusiv pe procurorul care instrumenta cazul”, afirmă Alexandrul Cuflic, ofițer principal.

Totuși, ședința de astăzi a fost amânată fără ca măcar să înceapă, deoarece 3 polițiști și mai mulți avocați nu s-au prezentat la proces.

Unul este spitalizat și mai mulți apărători, la fel unul dintre aceștia este spitalizat. Acesta a fost motivul iar instanța de judecată a amânat ședința pentru altă dată”, a declarat Ruslan Lupașcu, procuror.

Există riscul de a fi tergiversat procesul acestei cauze, iar în privința celor trei persoane care se află în arest, nu poate fi mai mare de 12 luni. Iar această cauză ar putea dura mai mult de un an de zile”, spune Victor Munteanu, avocatul Familiei Braguța.

Nimeni nu-i vinovat, eu le-am spus că să spun aceasta la instanță și dovediți asta. Voi tot ați făcut bine, dar fiul meu putrezește”, a declarat Ion Braguta, tatăl lui Andrei.

În total, 13 polițiști sunt acuzați de tratament inuman în cazul morții lui Andrei Braguța. Procurorii au inițiat un al doilea dosar după ce 4 deținuți și 3 polițiști au ajuns în instanță, fiind învinuiți de maltratare și rele tratamente. Andrei Braguța a fost reținut în august 2017 de Poliția de Patrulare după ce s-ar fi opus somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!