Un libanez va compărea pe banca acuzaţilor pentru prezentarea, cu bună ştiinţă, a declaraţiilor mincinoase în cauza penală de învinuire a fostului Consul Onorific al Siriei în Republica Moldova, precum şi a fostului Consul General al Republicii Moldova la Istanbul, Turcia.

Potrivit anchetei, pe 18 septembrie 2017, aflându-se la sediul Procuraturii Anticorupţie şi fiind prevenit de răspunderea ce o poartă pentru declarații mincinoase, libanezul a prezentat depoziţii false în cadrul confruntării cu fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău, acuzat de corupere activă. Astfel, învinuitul a minţit că el a i-a dat mită fostului Consul Onorific al Siriei la Chişinău, în realitate, acesta fiind determinat la un comportament corupţional de către fostul consul. În baza acestor declaraţii, a fost emisă ordonanţa de scoatere de sub urmărirea penală, pentru un capăt de acuzare, a fostului Consul.

Anterior, atât în cadrul audierii de către procurori, cât şi în faţa judecătorului de instrucţie, învinuitul a confirmat că a dat mită Consulului onorific al Republicii Arabe Siriene în Republica Moldova pentru ca acesta să-l mituiască pe Consulul General al Republicii Moldova în oraşul Istanbul, Turcia pentru a grăbi îndeplinirea unei acţiuni.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a libanezului în judecată. Pentru declaraţii mincinoase, legislaţia Republicii Moldova prevede amendă de pînă la 57 500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

Amintim că acum trei luni, Procuratura Anticorupţie a trimis cauza penală de învinuire a Consulului general al Republicii Moldova la Instanbul sub acuzaţia de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active, în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!