Deși nu au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală, reprezentanții grupului de intiativă pentru anularea sistemului electoral mixt nu renunță la idee. Aceștia susțin că o vor relua de la capăt. Mai exact, vor încerca să constituie un nou grup de inițiativă.

„CEC, pe parcursul ultimilor 3 ani, a înregistrat multe grupuri de inițiativă. Absolut niciodată, nici într-un proces de înregistrare a vreunui grup de inițiativă, niciunul dintre aspectele pe care le-a abordat CEC nu a fost examinat”, a declarat Valeriu Pașa, secretarul grupului de inițiativă.

Cu lecția învățată, inițiatorii și-au propus să creeze, în cel mult o lună, un nou grup de inițiativă. Aceștia ar urma să se adreseze, din nou, la CEC, pentru a-l înregistra și pentru a începe colectarea semnăturilor în vederea anulării sistemului electoral mixt.

Noi am arătat la o țară întreagă și comunității internaționale că CEC este un organ politic și că nu avem la ce să ne așteptăm în alegerile parlamentare de la această comisie. Noi facem apel repetat către toate partidele care se consideră în opoziție, să susțină inițiativa de revenire la sistemul proporțional,” a menționat Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă.

De asemenea, reprezentanții grupului de inițiativă încă se gândesc să conteste decizia Comisiei Electorale Centrale în instanța de judecată. „Noi știm cum merg lucrurile în instanță. Poate să dureze 1, 2 sau chiar 3 ani”, a adăugat Arcadie Barbăroșie, directorul Instituitului de politici Publice.

Vineri, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă, argumentând că cererea nu corespunde prevederilor legale. Inițiatorii au acuzat CEC de subordonare politică, acuzații care au fost, însă, respinse de președintele CEC, Alina Russu. Sistemul electoral mixt a fost votat de deputații democrați, socialiști și popular-europeni în vara anului 2017.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!