Judecătorul Iurie Obada, care a dispus încarcerarea tânărului Andrei Brăguță, a fost eliberat din funcție. Deși anterior Colegiul Disciplinar al CSM a stabilit că el nu a încălcat legislația, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat unanim pentru excluderea lui din sistem. CSM consideră că în dosarul Brăguța, judecătorul a dat dovadă de incompetență și a aplicat abuziv arestul preventiv. Magistratul neagă acuzațiile și spune că hotărârea consiliului este nemotivată.

Deși nu este de acord cu decizia, Obadă a spus că nu știe încă dacă o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. „Se constată abateri disciplinare. Se aplică sancțiunea disciplinară, eliberarea din funcție.

„- Considerați că este legală decizia CSM?
– Consider că nu-i întemeiată. Da, consider că am procedat corect și sunt și alte sancțiuni decât eliberarea din funcție.
– O veți contesta la CSJ?
– Am termen și am să mă gândesc”, a anunțat Obadă.

În timpul ședinței, Obadă a încercat să-și justifice acțiunile. El a spus că nu a știut că Brăguța este bolnav și că la arestat pentru că prezenta pericol pentru societate, iar în penitenciar ar fi fost în siguranță.

Eu am considerat că din contra că pericol e mai minor, fiind în condiții de supraveghere. În starea în care era el, altă variantă nu era decât să mai facă ceva periculos, ori pentru dânsul, ori pentru cei din jur”, a menționat judecătorul Obadă.

Și judecătorul, și avocatul, și procurorul au știut cu certitudine și au descris cu lux de amănunte faptul că Brăguța este iresponsabil sau cel puțin dă semne grave de iresponsabilitate”, a declarat procurorul Eduard Harunjen.

Este o decizie a CSM foarte corectă care de fapt trebuie să servească ca un mesaj pentru toți judecătorii să nu aplice orbește măsurile preventive”, a declarat Alexandru Tănase, membru CSM și ministrul Justiției.

Anterior și procurorul Ivan Filimon, care a solicitat arestul lui Andrei Braguța, a fost demis din funcție după ce Colegiul de Disciplină și Etică din cadrul Procuraturii Generale a constatat că știa despre starea tânărului, dar a insistat să fie arestat preventiv. Atunci Filimon a declarat că este nevinovat și că neapărat va ataca decizia. În prezent 4 deținuți și 3 polițiști sunt învinuiți de maltratare și rele tratamente în raport cu Andrei Braguța, iar recent, procurorii au trimis în judecată dosarul altor 13 angajați ai Izolatorului de detenție provizorie, învinuiți de tratament inuman.

Andrei Braguța a fost reținut anul trecut, a sfârșitul lunii august, iar peste 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în penitenciar.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!