Comisia Europeană este principalul sponsor al Republicii Moldova în anul 2018. Potrivit Mold-street, din cele 600 de milioane de dolari pe care Guvernul planifică să le obțină din asistența externă, aproape 30 la sută vor veni din partea Comisiei Europene. Calculele mai arată că, în acest an, fiecărui cetățean în va reveni câte 168 de dolari din asistența externă - aproape de două ori mai mult decât în 2017.

Din valoarea totală a finanțării externe prognozate, aproape 209 milioane de dolari vor fi oferiți de Comisia Europeană. Aproximativ câte 110 milioane sunt așteptate din partea BEI și Banca Mondială. 89 de milioane de dolari ne va oferi Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, în timp de FMI ar putea acorda Guvernului 26 de milioane de dolari. Din acești bani, aproape jumătate, vor veni sub formă de împrumuturi externe și doar 160 de milioane de dolari sunt granturi.

Cea mai mare parte a asistenței externe este destinată pentru susținerea programului din sectorul drumurilor – aproximativ 2,4 miliarde de lei. Puțin peste 126 de milioane de lei vor fi investite în reabilitarea drumurilor locale, iar aproape un miliard – în proiecte din agricultură.

Până la sfârșitul anului 2018, datoria externă a Moldovei va crește cu aproape 18 la sută – mai mult decât era planificat în 2017 și va depăși 2 miliarde de lei. În același timp, datoria de stat pe cap de locuitor va fi de 17 mii 384 de lei. Creditorii externi condiționează oferirea banilor prin implementarea reformelor, combaterea corupției și asigurarea principiilor statului de drept.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!