Specialiștii furnizorului de apă au reluat evacuarea nămolului acumulat timp de un an, la Staţia de Epurare din Chișinău. Până în prezent, au fost evacuate circa 15 mii m3 nămol. An de an, aceste lucrări se fac anume în sezonul rece pentru a evita răspândirea mirosului neplăcut de la mecanismele care transportă acest nămol. Totuși pe perioada lucrărilor în oraș, periodic s-ar putea răspândi miros neplăcut din cauza utilajului deja învechit.

Muncitorii preconizează până în martie, 2018 să evacueze peste 75 de mii metri cubi de nămol din circa 140 de tuburi geotextile. Nămolul transportat va fi stocat în depozite speciale, care au fost construite pe teritoriul Staţiei de Epurare. După ce va fi evacuat nămolul, vor fi efectuate lucrările de salubrizare a platformelor, precum şi a căilor de acces dar și dezinfectarea acestora.

Stația de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. Pentru ca sistemul de epurare să funcţioneze eficient este nevoie construcţia unei noi staţii. Lucru care va fi posibil datorită obținerii creditului oferit de BERD și BEI, în valoare totală de circa 62,8 mln, EUR, dintre care circa 14 mln EUR sunt sub formă de grant. Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 7 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pentru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură. Obiectivul propriu-zis va fi construit în mai multe etape.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!